Je dôležité si uvedomiť, že olej zohráva v procese vyprážania akéhokoľvek výrobku významnú úlohu: prispieva k dosiahnutiu kvalitnej tepelný úpravy a zachovaniu dobrých chuťových vlastností.
Obzvlášť to platí pri vyprážaní rýb.
Oleje s príliš intenzívnou chuťou môžu negatívne ovplyvniť chuť rýb, hovorí odborníčka na varenie z nášho časopisu, kuchárka Julia Arkhipova.
Na čo by ste mali dávať pozor
Oleje, ktoré rozhodne nie sú vhodné na vyprážanie rýb
Nerafinované oleje by ste mali okamžite vylúčiť: vo väčšine prípadov majú nevhodný bod zadymenia. Nerafinovaný kokosový olej síce môžete použiť na vyprážanie, ale chuť rýb sa tým môže pokaziť.
Rovnako vylúčte oleje s výrazným zápachom a chuťou: nie sú pre jedlo vhodné.
Čo môžete zvoliť
Klasický rafinovaný repkový olej a slnečnicový olej predstavujú dobré voľby na vyprážanie. Tieto možnosti sú cenovo dostupné a kvalitné.
Chuť rýb môžete vylepšiť aj použitím rozpusteného masla.
Variť môžete aj na rafinovanom olivovom alebo kukuričnom oleji.
Ahoj! Myslíš si teda, že aj muži by mali mať nejaké špecifické vedomosti o výbere oleja pri vyprážaní rýb, alebo je to len doména žien v domácnosti? Moja skúsenosť je, že aj muži dokážu variť a starostlivo vyberať ingrediencie! Čo si myslíš?