HomeKávaTaliani chcú pre espresso štatút UNESCO

Taliani chcú pre espresso štatút UNESCO

Taliansko sa bude uchádzať o štatút UNESCO pre kávu espresso s tvrdením, že je „oveľa viac než len obyčajný nápoj“, píše Guardian.
Nasleduje umenie neapolského výrobcu pizze, ktoré sa v roku 2017 dostalo na zoznam svetového nehmotného dedičstva agentúry OSN.zatiaľ čo Taliansko chce pre još jeden z jeho úspešných symbolov.
‚Je to autentický rituál a výraz spoločenskosti, ktorý nás odlišuje na celom svete,‘ povedal námestník ministra poľnohospodárstva Gian Marco Centinaio, ktorý potvrdil, že žiadosť bola podaná.
Espresso sa po svojom vzniku v Turíne na konci 19. storočia rýchlo stalo neoddeliteľnou súčasťou národnej identity.storočí.Pitie espressa vytvára príležitosť stretnúť sa, diskutovať o politike a futbale, sťažovať sa, uzavrieť mier alebo zaplatiť dlh alebo jednoducho zámienku na rozhovor o tom a tom.
Podľa Talianskeho inštitútu pre espresso založeného v roku 1998.so špecifickým cieľom zachovať a propagovať pôvodné espresso má trh hodnotu viac ako 4 miliardy eur (3,3 miliardy libier) ročne a viac ako 90 % Talianov pije šálku denne, zvyčajne podávanú v porcelánovej miske.
Prísne predpisy inštitútu pre dokonalé espresso zahŕňajú používanie certifikovaných kávových zmesí, certifikovaných zariadení a dokonca aj licencovaného personálu.
Uvádza, že crema, svetlejšia pena, ktorá sa nachádza na vrchu tmavej kofeínovej kávy, „musí byť jednotná a stabilná aspoň 120 sekúnd od okamihu, keď sa káva naleje bez miešania“.Hovorí, že jeho farba by mala byť „svetlohnedá až tmavohnedá a vyznačujúca sa žltkastými reflexmi“.
Centinaio povedal, že ponuka espressa je tiež spôsobom, ako osláviť sociálnu interakciu Talianska, čiastočne zastavenú obmedzeniami Covid.
Predchádzajúce pokusy dostať taliansku kávu espresso na zoznam UNESCO sa uskutočnili, ale nikdy neboli oficiálne dokončené, údajne kvôli turbulentnej politike v krajine.
Námestník ministra poľnohospodárstva povedal, že je presvedčený, že talianska národná komisia UNESCO schváli ponuku, pričom verdikt sa očakáva niekedy na jar.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. To, že Taliansko chce mať espresso na zozname UNESCO je asi oscarový kandidát na najkrajší „kávovy“ moment. Možno by sme mali zvážiť aj nomináciu za najlepšiu vedno-so-susedom-diskusiu-pri-espressu scénu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Prečo šikovní záhradníci nevyhadzujú škrupiny z vlašských orechov: existujú 4 príčiny.

Čo robíte so škrupinami po odstránení jadier vlašských orechov? Len sa zbaviť toho 'odpadu'? Plytvanie! Ukázalo sa, že škrupiny z vlašských orechov...

Pečené palacinky plnené kuracím mäsom, pečenou paprikou a syrom

Pečené palacinky plnené kuracím mäsom, pečenou paprikou a syrom</b sú výbornou voľbou, keď chcete pripraviť výdatnú a chutnú večeru pre celú rodinu. Toto jedlo...

Jednoduchý recept na lahodné arašidové šneky – máte hotové za pár minút!

Hľadáte inšpiráciu na niečo chutné k popoludňajšej káve? Chceli by ste vyskúšať niečo nové? V tom prípade ste na správnom mieste! Dnes si spoločne...

Ak máte 2 vajcia a pohár kyslej smotany, pripravte si tento super lahodný koláč.

Prinášame vám recept na ľahký, krémový a svieži dezert, ktorý si rýchlo získa vaše srdce a chuťové poháriky. Tento koláč vyniká svojou jednoduchosťou a...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?