HomeZáhradaBaza a jej bobule sú slabo komercializované, ale potenciál je obrovský!

Baza a jej bobule sú slabo komercializované, ale potenciál je obrovský!

Tmavofialové bobule, plody bazy čiernej, sa za posledné dve desaťročia stali populárnymi, najmä v USA, kde predaje v roku 2019dosiahol 113 miliónov dolárov, informoval East-fruit.com.
Globálny trh sa odhaduje na približne 320 miliónov dolárov ročne a dominuje európska odroda (Sambucus nigra), kým americká odroda (Sambucus canadensis) má potenciál na expanziu.V USA je rok 2017.Na komerčnú výrobu tohto závodu bolo určených 320 hektárov pôdy.
Baza je bohatá na antioxidanty, najmä antokyány, ktoré jej dodávajú tmavofialovú farbu a verí sa, že posilňujú imunitný systém a zmierňujú príznaky prechladnutia a chrípky.
Rôzne aplikácie
Ovocie a kvety sa čoraz častejšie používajú v potravinárskych výrobkoch a nápojoch.Vďaka svojej ziskovosti nahradili jej bobule v niektorých európskych krajinách čučoriedky vo výrobkoch, ako je jogurt.
Z ovocia a kvetov sa vyrábajú džemy a džemy a pridáva sa do koláčov a pečiva.Používa sa tiež ako prírodné farbivo do potravín a ako aróma do piva a vína.
Môže sa použiť aj na prípravu čaju, džúsu a sirupu a do alkoholických nápojov ako víno, gin, likéry, pivo a mušty.Výťažky z bazy čiernej, kapsuly, pastilky a gumené cukríky sa používajú ako doplnky stravy.
Veľký potenciál bazy čiernej
Od roku 2018dopyt po tejto „superpotravine“ rastie vďaka jej zdravotným benefitom a rastúcej obľube vegánstva a zdravého stravovania.
V Európe ho priemyselne pestujú krajiny ako Srbsko a Rakúsko.V Taliansku sú jeho bobule súčasťou kulinárskych a liečivých tradícií, na Ukrajine sa považuje najmä za okrasnú rastlinu či ľudové liečiteľstvo a priemyselné pestovanie sa takmer nevyskytuje.Austrália sa snaží preniknúť na rastúci trh s touto rastlinou, hoci zatiaľ dominuje európsky dovoz.
Profesionálni pestovatelia bobúľ vo východnej Európe a Strednej Ázii, zdôrazňujú toto médium, väčšinou ignorujú jeho komerčný potenciál.V súčasnosti toto vlákno využíva len málokto, pričom úspešne vyváža prevažne divokú bazu do krajín EÚ, po ktorej nasleduje export do USA.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. Odborníci v podstate súhlasia s textom, ale zdá sa mi, že sa autor článku nedotkol otázky udržateľnosti a ekologickej dôležitosti tejto „superpotraviny“. Nezdôrazňuje sa dostatočne potreba presadzovať udržateľné praktiky pri komercializácii tejto plodiny. Možno by bolo vhodné zvážiť podporu ekologického poľnohospodárstva pri rozvoji pestovania bazov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Môžu sa paradajky kŕmiť mliekom: jedinečná metóda alebo ilúzia.

Použitie mlieka ako krmiva pre paradajky sa zdá byť nezvyčajným riešením. Niektorí zeleninári však tvrdia, že mlieko môže zlepšiť rast rastlín a...

Môžete sa zbaviť viacročnej buriny: nachádza sa spôsob.

Celú sezónu si pestovatelia dačoho nemohli vydýchnuť, točili sa ako veverička v kolese medzi škodcami a burinou. Ak hmyz možno aspoň na...

Zlom v zlatej generácii! Hagi a Popescu vybuchli, keď videli, že nie sú pozvaní. Ktorí s nimi prerušili všetky vzťahy.

V utorok bol v Bukurešti slávnostne otvorený projekt Barcelonskej akadémie za prítomnosti prezidenta Joana Laportu, ale bez Gheorgheho Popesca a Gheorgheho Hagiho.Zástupcovia Barca Academy...

Neobvyklý recept na tvarohové koláče: pridajte tieto ingrediencie a navždy premeníte svoj pohľad na známy pokrm.

Tradične sa cheesecaky podávajú na raňajky alebo ako dezert.Väčšinou ide o sladké jedlo s pridaním ovocia alebo bobuľovitého ovocia. Nikto však nepovedal, že...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?