HomeRastlinyOkrem vitamínu C priniesol citrón do vášho pohára nápoja aj patogénne baktérie

Okrem vitamínu C priniesol citrón do vášho pohára nápoja aj patogénne baktérie

Šťava z citróna je bežným doplnkom rôznych sýtených nápojov, ktoré sa objednávajú v kaviarňach, no po tomto poznaní sa mu už zrejme vyhnete.
Totiž taký citrón obsahuje nielen vitamín C, ale aj oveľa nebezpečnejšie prídavné látky – v podobe plesní a nebezpečných baktérií, uvádza štúdia rešpektovaného vedeckého časopisu Environmental Health.
Konzumácia takýchto nápojov môže podľa nej zaviesť do tela potenciálne patogénne baktérie.
Kľúčom je správne a dôkladné umytie citrónu, ako aj kefka, ale to sa zriedka robí kdekoľvek – a dokonca aj doma.V rozsiahlej štúdii vedci analyzovali 76 vzoriek citrónov z rôznych reštaurácií a barov tak, že citróny z čaju odstránili hneď po podaní.
V 70 percentách z nich našli stopy mikróbov vrátane huby Candida Albicans, baktérie Escherichia coli, Helicobacter pylori a Listera monocytogenes.
Hoci sú citróny známe svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami, táto štúdia naznačuje, že na nich môže prežiť veľké množstvo baktérií a húb, uzavreli vedci.Dodávajú, že mikróby na citrónoch sú jasným dôkazom zlého hygienického štandardu.
Klinický mikrobiológ Philip Tierno z Langone Medical Center robil podobný výskum s citrónmi a pri jednom z nich našiel na vzorkách citrónov stopy ľudských výkalov.
Tvrdí, že hlavným problémom je, že čašníci si nedostatočne umývajú ruky, nekrájajú citróny na čistých plochách, používajú špinavé nože, ale ani citrón pred krájaním dôkladne neumývajú.
Takto sa na doskách a noži nachádzajú baktérie, ktoré neskôr prídu na každý ďalší citrón, aj keď bol predtým umytý.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. Je prekvapujúce, že človek nemá na čo dnes myslieť. Ak sú citróny plné baktérií, nemôžeme sa spoliehať ani na taký základný prvok ako vitamín C. Možno by bolo lepšie prejsť na umelé nápoje, ktoré majú presne určené zloženie a nemusíme sa trápiť s potenciálnymi nebezpečenstvami v prírodnom ovocí. Čo si myslíte?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Lunárny kalendár zeleniny a záhradníka od 2. do 8. septembra: čo treba urobiť

Skúsení záhradkári vedia: na jeseň je na domácom pozemku toľko práce ako v lete, ak nie viac. Povieme vám, čo odporúča lunárny kalendár...

Môžu sa paradajky kŕmiť mliekom: jedinečná metóda alebo ilúzia.

Použitie mlieka ako krmiva pre paradajky sa zdá byť nezvyčajným riešením. Niektorí zeleninári však tvrdia, že mlieko môže zlepšiť rast rastlín a...

Môžete sa zbaviť viacročnej buriny: nachádza sa spôsob.

Celú sezónu si pestovatelia dačoho nemohli vydýchnuť, točili sa ako veverička v kolese medzi škodcami a burinou. Ak hmyz možno aspoň na...

Zlom v zlatej generácii! Hagi a Popescu vybuchli, keď videli, že nie sú pozvaní. Ktorí s nimi prerušili všetky vzťahy.

V utorok bol v Bukurešti slávnostne otvorený projekt Barcelonskej akadémie za prítomnosti prezidenta Joana Laportu, ale bez Gheorgheho Popesca a Gheorgheho Hagiho.Zástupcovia Barca Academy...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?