HomeReceptyDomáca kysnutá orechová a maková štrúdľa s džemom

Domáca kysnutá orechová a maková štrúdľa s džemom

Domáca kysnutá orechová a maková štrúdľa s džemom je dokonalou sladkou pochúťkou, ktorá vonia po tradícii a domove.Tento klasický dezert spája jemné kysnuté cesto s bohatou orechovou a makovou náplňou, ktorú krásne dopĺňa sladký džem.Poďme na recept!

Navštívte aj našu facebookovú skupinu Inšpirácia na sladké recepty, kde nájdete každý deň skvelé tipy.

Domáca kysnutá orechová a maková štrúdľa s džemom

Čo budeme potrebovať:

Orechová náplň:

  • 200-300 g mleté ​​vlašské orechy.
  • 100 g cukru.
  • 2 lyžice ľubovoľný svetlý džem.
  • 100 ml teplé mlieko.
  • Maková náplň:

  • 200-300 g pravý mak.
  • 100-150 g cukru.
  • 2-3 lyžice ľubovoľný džem.
  • 200 ml teplé mlieko alebo podľa potreby.
  • Kvások:

  • 25 g čerstvé alebo 7 g sušeného droždia +1 lyžica cukru +200 ml teplé mlieko.
  • Cesto:

  • 700 g hladká múka.
  • 1/2 lyžičky soli.
  • 200 ml teplá voda.
  • 30 ml + 20 ml oleja.
  • pripravený kvások.
  • Ostatné:

  • 1 žĺtok + 1 lyžica mlieka – na potretie.
  • Ako budeme postupovať:.

    1. Orechová náplň: Do misy vsypte mleté ​​vlašské orechy, prisypte cukor, dochuťte ľubovoľným džemom a prilejte teplé mlieko – premiešajte a orechová náplň hotová!

    2. Maková náplň: Do misy nasypte mak, prisypte cukor, dochuťte ľubovoľným džemom, prilejte teplé mlieko – premiešajte a maková náplň hotová!

    3. Kvások: Najprv do misy rozdrobte čerstvé droždie alebo nasypte sušené droždie, prisypte cukor a prilejte mlieko – dobre premiešajte a nechajte 10 minút pôsobiť.

    4. Cesto: Do misy nasypte hladkú múku a prisypte soľ – jemne premiešajte.Ďalej do misy prilejte teplú vodu, olej, vmiešajte pripravený kvások a ručne vypracujte cesto.Potom cesto ešte prelejte olejom a pokračujte vhneteniu.

    5.Následne misu vymažte trochou oleja a položte doň vypracované cesto.Prikryte misu utierkou a nechajte cesto 30 minút kysnúť na teplom mieste.

    6.Po 30 minútach vykysnuté cesto položte na čistú plochu jemne vysypanú múkou a potretú trochou oleja.Cesto rozdeľte na 4 približne rovnaké diely, z ktorých vytvarujte guľu a celé ich potrite olejom.Potom prikryte utierkou a nechajte 15 minút odpočívať.

    7.Po 15 minútach vytvarujte prvý diel cesta do tvaru obdĺžnika, ktorý môžete prikryť celofánom, aby sa vám lepšie rozvaľkal a po vyváľaní cesta odstráňte celofán.

    8.Na vyvaľkané cesto jemne po celej ploche rozotrite 1/2 orechovej náplne a zrolujte do rolky.Zrolovanú rolku na konci zlepte sdruhým vyváľaným obdĺžnikom, potom rozotrite druhú 1/2 orechovej náplne a spoločne zrolujte do rolády.Rovnaký postup opakujte aj pri makovej roláde.

    9.Pripravte plech alebo formu vyloženú a rozdelenú papierom, vložte do nej obe štrúdle a prepichnite ich špajľou.

    10.Nakoniec ich potrite rozšľahaným žĺtkom zmiešaným smliekom, aby po upečení boli krásne zlatisté.Pečte v predhriatej rúre 40-45 minút pri 180 ° C dozlatista, alebo podľa potreby.

    11.Domácu kysnutú orechovú a makovú štrúdľu s džemom po upečení nakrájajte a podávajte sláskou, veľkou chuťou a radosťou.

    Priatelia, prajeme Vám dobrú chuť!

    Pokiaľ aj vy máte svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchárka a navštívte aj skupinu Prima Inšpirácie, kde nájdete každý deň množstvo skvelých receptov.

    Sophie
    Sophie
    Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

    1 COMMENT

    1. Chcela by som vidieť viac vizuálnych pomôcok alebo príkladov, aby som lepšie porozumela postupu v recepte. Často je užitočné mať ilustrácie alebo fotky k jednotlivým krokom, aby bolo jasné, ako presne postupovať. Bez nich sa mi ťažko predstavuje celý proces.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Môžu sa paradajky kŕmiť mliekom: jedinečná metóda alebo ilúzia.

    Použitie mlieka ako krmiva pre paradajky sa zdá byť nezvyčajným riešením. Niektorí zeleninári však tvrdia, že mlieko môže zlepšiť rast rastlín a...

    Môžete sa zbaviť viacročnej buriny: nachádza sa spôsob.

    Celú sezónu si pestovatelia dačoho nemohli vydýchnuť, točili sa ako veverička v kolese medzi škodcami a burinou. Ak hmyz možno aspoň na...

    Zlom v zlatej generácii! Hagi a Popescu vybuchli, keď videli, že nie sú pozvaní. Ktorí s nimi prerušili všetky vzťahy.

    V utorok bol v Bukurešti slávnostne otvorený projekt Barcelonskej akadémie za prítomnosti prezidenta Joana Laportu, ale bez Gheorgheho Popesca a Gheorgheho Hagiho.Zástupcovia Barca Academy...

    Neobvyklý recept na tvarohové koláče: pridajte tieto ingrediencie a navždy premeníte svoj pohľad na známy pokrm.

    Tradične sa cheesecaky podávajú na raňajky alebo ako dezert.Väčšinou ide o sladké jedlo s pridaním ovocia alebo bobuľovitého ovocia. Nikto však nepovedal, že...

    Nedávné komentáře

    LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
    Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
    JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
    Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?