HomeRajčinKombinácia paradajok a uhoriek v šaláte - Čo hovoria odborníci na výživu?

Kombinácia paradajok a uhoriek v šaláte – Čo hovoria odborníci na výživu?

Uhorky, paradajky, korenie, soľ a korenie podľa chuti, trochu rastlinného oleja – jednoduchý, lahodný a veľmi obľúbený šalát už niekoľko rokov vyvoláva mnohé kontroverzie.
Ruská odborníčka na výživu Alena Paretsku vysvetľuje, v čom spočíva tajomstvo.
‚Takmer každý robí a jedáva šalát z uhoriek a paradajok so zeleninou, ale existujú dôkazy, že všetky možné výhody zeleniny, keď sú zmiešané v jednom šaláte, môžu byť čiastočne neutralizované.’Predpokladá sa, že vďaka zložkám tejto zeleniny ich kombinácia spôsobuje fermentačné procesy v žalúdku a črevách.To môže spôsobiť nafukovanie a podráždenie tráviaceho traktu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.
Paradajky obsahujú veľké množstvo kyseliny askorbovej (vitamín C), uhorky zase enzým askorbináza, ktorý vitamín rozkladá a neutralizuje.
Uhorky navyše obsahujú veľa vody a vlákniny, paradajky majú veľa kyselín, takže ich kĺbové vstrebávanie zaťažuje tráviaci trakt.U ľudí s citlivými črevami môže tento šalát spôsobiť hnačku.
Još jeden bod – uhorky vďaka svojmu zloženiu vytvárajú zásadité prostredie, zatiaľ čo paradajky majú kyslé zloženie.V dôsledku toho dochádza k neutralizačnej reakcii so znížením aktivity tých užitočných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v oboch druhoch zeleniny, uvádza Magazin Novosti.
Zdroj: Agrosavjet

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. Odborníčka upozorňuje na možné negatívne účinky kombinácie paradajok a uhoriek v šaláte, no čo by ste odporučil/a miesto toho ako zabezpečiť rovnováhu výživy a správne trávenie pri konzumácii týchto zdravých prísad?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Prečo šikovní záhradníci nevyhadzujú škrupiny z vlašských orechov: existujú 4 príčiny.

Čo robíte so škrupinami po odstránení jadier vlašských orechov? Len sa zbaviť toho 'odpadu'? Plytvanie! Ukázalo sa, že škrupiny z vlašských orechov...

Pečené palacinky plnené kuracím mäsom, pečenou paprikou a syrom

Pečené palacinky plnené kuracím mäsom, pečenou paprikou a syrom</b sú výbornou voľbou, keď chcete pripraviť výdatnú a chutnú večeru pre celú rodinu. Toto jedlo...

Jednoduchý recept na lahodné arašidové šneky – máte hotové za pár minút!

Hľadáte inšpiráciu na niečo chutné k popoludňajšej káve? Chceli by ste vyskúšať niečo nové? V tom prípade ste na správnom mieste! Dnes si spoločne...

Ak máte 2 vajcia a pohár kyslej smotany, pripravte si tento super lahodný koláč.

Prinášame vám recept na ľahký, krémový a svieži dezert, ktorý si rýchlo získa vaše srdce a chuťové poháriky. Tento koláč vyniká svojou jednoduchosťou a...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?