Ak máte veľkú rodinu, kde varíte každý deň, je praktické urobiť si zásobu cibule.Ak ju ale neskladujete správnym spôsobom, je veľká šanca, že vyklíči alebo sa pokazí a zápach po zhnitej cibuli je mimoriadne nepríjemný.Tu je návod, ako ho správne skladovať, aby zostal zdravý a kvalitný viac ako šesť mesiacov.
V prvom rade vždy umiestnite cibuľu na tmavé, chladné, suché a dobre vetrané miesto.Pivnica alebo garáž sú ideálne, pretože najlepšia teplota na uskladnenie cibule je medzi -1 a 10 stupňami Celzia.Ak bývate v byte, dajte ho do špajze a ak nemáte miesto a musíte ho držať v kuchynskej skrinke, dbajte na to, aby bol ďalej od sporáka, lebo mu teplo škodí a rýchlo sa kazí.
Nedávajte ho do chladničky, pretože je tam príliš chladno a príliš vlhko, takže časom zmäkne a pokazí sa.To má zmysel len vtedy, ak vám zostane polovica cibule, ktorú čoskoro spotrebujete.Nikdy ho tiež neskladujte v plastových vreckách.Zadržiavajú vlhkosť, najmä ak sú v chladničke, a to vedie k plesniam.Ak cibuľu uchovávate v plastovom vrecku mimo chladničky, bude klíčiť rýchlejšie.Preto ho po príchode z obchodu ihneď preložte do dreveného košíka alebo papierového vrecka, teda na miesto, kde môže okolo neho voľne cirkulovať vzduch.
Moc dobrý tip, skladovať cibuľu v pivnici alebo garáži! Pravdaže, kto by nechcel ísť hanobiť do pivnice po cibuľu, keď sa mu bude variť obed každý deň.