Poliaci majú jedlo nazývané „židovské uhorkové predjedlo“.Poznajú to aj niektorí naši domáci kuchári..
Pokrm nazývali „poľské uhorky za 5 minút“.Hovoria, že je to veľmi, veľmi chutné.
A podelili sa aj o recept, tvrdiac, že je jednoduchý a rýchly.
Ako sa pripravuje? Uhorky nakrájame na kolieska (každé s hrúbkou asi centimeter), bazalku a kôpor nadrobno.
Do vody pridajte rastlinný olej a cukor.
Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, čili papričku, horčičné fazuľky, ocot, cesnak, pretlačený cez lis.
Potom sa uhorky, kôpor a bazalka nalejú marinádou a zakryjú sa pokrievkou.Po niekoľkých hodinách je jedlo pripravené.Aj keď na druhý deň to bude ešte chutnejšie.
Čo sa týka surovín a ich množstva, budeme potrebovať uhorky (pol kila), rastlinný olej (30 ml), vodu (40 ml), cukor (dve čajové lyžičky), soľ (čajová lyžička).
Ďalej potrebujete mleté čierne korenie (pol čajovej lyžičky), bazalku s kôprom, 3 strúčiky cesnaku, lyžičku horčičných fazúľ, štipku mletej čili papričky a polievkovú lyžicu octu (9%).
Predtým sme vám povedali, ako variť lenivé knedle.
Je fascinujúce, ako sa recepty a jedlá môžu meniť a inšpirovať sa od rôznych kultúr. Avšak, nazvať uhorky „židovské“ môže byť citlivé a problematické s ohľadom na historický kontext. Možno by bolo lepšie preukázať rešpekt voči kultúram iným spôsobom, napríklad uctievaním ich tradičných jedál a prispievaním k ich zachovaniu. Ak sú uhorky chutné, mohli by sme oceniť ich jedinečnú príchuť bez rizika nevhodného pomenovania.