Vedeli ste, že jednoduchým použitím kávovej usadeniny a vaječných škrupín vo výsadbovej jamke svojich rastlín paradajky môžete pomôcť svojim mladým paradajkám rásť rýchlo a zdravo – a pripravte pódium pre svojš najlepšia úroda paradajok vôbec?.
Verte tomu alebo nie, tieto dva prírodné a organické vedľajšie produkty zvyčajných ranných raňajok sú úžasné na kŕmenie mladých rastlín paradajok.Aj keď existujú všetky druhy hnojív, ktoré môžu pomôcť rastlinám rajčiakov lepšie rásť, používanie kávovej usadeniny a vaječných škrupín pomáha rýchlo rásť mladým transplantátom.Pre paradajky môže tento rýchly štart znamenať veľký rozdiel, pokiaľ ide o väčšiu a lepšiu úrodu.
Ako a prečo pestovať kávovú usadeninu a vaječné škrupiny s paradajkami
Na začiatok, či už ide o malé sadenice alebo zrelé výrobné závody, paradajky vyžadujú veľa „jedla“.A ak sa im nepodarí získať živiny, ktoré potrebujú, jednoducho nikdy nevytvoria svoj plný potenciál.To môže byť určite problém pre dospelé rastliny, keď kvitne a rodí – ale ak mladé rastlinky paradajok nedostanú včas potrebné živiny, môže to ovplyvniť nielen ich rast, ale aj to, že sa z nich stanú ľahké ciele pre choroby a škodcov.
Dobrou správou je, že presne tu môžu prísť na pomoc vaječné škrupiny a kávová usadenina.Každý z nich dáva mladým rastlinám paradajok niečo dôležité pre silný, zdravý a skorý rast.
Ako vaječné škrupiny pomáhajú rastlinám paradajok
Vaječné škrupiny obsahujú obrovské množstvo vápnika.V skutočnosti škrupina vajíčka pozostáva z 95% uhličitanu vápenatého.A pokiaľ ide o pestovanie zdravých rastlín paradajok, ktoré produkujú zdravé paradajky – dostatok vápnika v pôde je rozhodujúci.Vápnik je zodpovedný za to, že pomáha rastline paradajky vybudovať silné vetvy.Pomáha tiež rastline viesť vodu cez tieto vetvy a listy.Ale š dôležitejšie – vápnik je životne dôležitý pre tvorbu silných kvetov a zdravých plodov.
Mleté vaječné škrupiny
Možno sa pýtate, prečo je dôležité používať mleté vaječné škrupiny a nie celé vaječné škrupiny alebo malé kúsky.Bohužiaľ, väčšie kusy vaječnej škrupiny sa rozpadávajú príliš dlho.V skutočnosti môže trvať viac ako rok, kým sa celý alebo dokonca veľký kus vaječnej škrupiny rozloží.
Z tohto dôvodu, ak použijete veľké kusy, rastliny rastúce v tomto roku nebudú skutočne profitovať zo živín zo šupiek.Ale rozomletím vaječných škrupín na jemný prášok (a to sa dá ľahko urobiť pomocou mlynčeka na kávu) sa vápnik môže absorbovať oveľa rýchlejšie do pôdy a rastlín.
Ako kávová usadenina pomáha paradajkám
Kávová usadenina spĺňa rôzne nutričné potreby rastlín paradajok.Spotrebovaná kávová usadenina obsahuje dusík, ktorý je dôležitý pre vývoj sadeníc paradajok.Dušik je zodpovedný za to, že pomáha rastlinám rásť silné stonky, konáre a listy.Ale to, čo robí dusík v káve ideálnym, je to, že rastliny paradajok ho veľmi ľahko absorbujú.Keď sa pôda navlhčí a v pôde sa rozkladá, rýchlo zmýva dusík.To isté platí pre fosfor a draslík, ktoré sa tiež nachádzajú v kávovej usadenine – ktorý sa môže rýchlo dostať ku koreňom rastlín a napomôcť vývoju a kvitnutiu rastlín.
Ale ak to všetko nie je dostatočným dôvodom na to, aby ste použili kávovú usadeninu, je tiež skvelá na to, aby pomohla absorbovať a udržať vlhkosť.A pre mladé rastliny paradajok to môže byť veľmi užitočné! Paradajky potrebujú na rast veľa vody.A keďže kávová usadenina je „zasadená“ blízko koreňov, pomáha udržiavať vlhkosť práve tam, kde ju rastliny najlepšie využívajú.
Ako používať kávovú usadeninu a vaječné škrupiny v deň výsadby
Pre silné a zdravé paradajky je najlepšie do každej jamy na sadenie paradajok primiešať dve až tri polievkové lyžice zmesi sedimentu a šupiek.Aby ste svojim rastlinám rajčiakov pomohli čo najrýchlejšie, vždy umiestnite dve ingrediencie smerom ku dnu otvoru.To je miesto, kde budú korene rastliny, a to im umožní absorbovať oveľa rýchlejšie.
Neprestaňte ich však používať len do výsadbovej jamy.Na vrch pôdy môžete posypať aj prášok z vaječných škrupín a kávovú usadeninu.Živiny z každého sa potom pomaly vsiaknu do pôdy pri každom daždi alebo polievaní.Za týmto účelom posypte dve polievkové lyžice niekoľko centimetrov okolo hlavnej stonky.
Čože?! Použiť kávovú usadeninu a vaječné škrupiny na paradajky? To je predsa nezvyčajné! Možno to funguje, ale čo je na tom také špeciálne, keď existujú tradičné formy hnojív? Myslím si, že by bolo užitočné mať viac informácií a dôkazov o účinnosti takéhoto prístupu.