HomeZeleninaŠvajčiarsky mangold - Zelenina, ktorá je z nejakého dôvodu označovaná za najzdravšiu...

Švajčiarsky mangold – Zelenina, ktorá je z nejakého dôvodu označovaná za najzdravšiu zeleninu na svete!

Mangold je tmavozelená listová zelenina z čeľade švajčiarskych mangoldov, do ktorej patrí aj cvikla a špenát.Pochádza zo Stredomoria a dnes je častým hosťom záhrad po celom svete.
Švajčiarsky mangold je vysoko cenený od staroveku, o čom hovoria Aristotelove spisy zo štvrtého storočia pred Kristom.Još v časoch starých Grékov a Rimanov bola uznávaná jej liečivá sila a bola považovaná za zázračnú rastlinu.
Energetická a nutričná hodnota
Mangold vo svojom liste ukrýva množstvo nutrične cenných látok, a preto je považovaný za skutočne silnú potravinu.Neexistujú takmer žiadne vitamíny ani minerály, ktoré by v tejto zelenine neboli vo väčšej či menšej miere obsiahnuté.
Podľa odborníkov sa v mangolde nachádza asi 13 rôznych antioxidantov, z ktorých vyniká alfa a betakarotén, luteín, zeaxantín a cholín.
Patrí medzi najzdravšie druhy listovej zeleniny, nemá vysokú energetickú hodnotu, ale má výbornú kombináciu vitamínov a minerálov, fytonutrientov a vlákniny.
Je veľmi užitočný na zvýšenie imunity a je tiež dobrým diuretikom.
Charakteristickými zložkami mangoldu sú luteín a zeaxantín, ktoré sa často nazývajú „vitamíny pre oči“.Luteín okrem zachovania zraku poskytuje pokožke ochranu pred UV žiarením.Rozbory ukázali, že tvár obsahuje najvyššie koncentrácie luteínu v porovnaní s celým telom, pretože je najviac vystavená slnku.
Mangold poskytuje živiny, ktoré dokážu regulovať vysoký krvný tlak a priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém, znižujú pôsobenie voľných radikálov na mnohé orgány v tele, pôsobia protizápalovo, uvoľňujú svalové kŕče a migrény.
Švajčiarsky mangold má vysoký obsah vitamínu C a beta-karoténu a množstvo minerálnych solí.Mangold obsahuje aj veľké množstvo vitamínov B1 a B2, ako aj draslík, horčík, mangán, železo, vápnik a ďalšie dôležité zložky.
Má tiež závideniahodné množstvo sacharidov, bielkovín, celulózy a rastlinných olejov.Celulózové vlákna sú dôležité, pretože viažu viac vody a toxických látok.Sacharidy sú dôležité pre mozog a nervový systém.
Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Okrem toho tiež zlepšuje krv, posilňuje kosti a chráni celú sliznicu tela.Konzumáciou mangoldu sa do tela dostáva významné množstvo vitamínu K, ktorý zastavuje pôsobenie buniek ničiacich kosti, čím sa znižuje riziko osteoporózy.Počas trávenia sa vitamín K premieňa na formu vitamínu, ktorá aktivuje hlavný proteín v kostiach.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Vankúše s nadýchaným krémom: Kávový tip na popoludnie!

Dnes si spolu pripravíme mini koláčiky so šťavnatým a nadýchaným čokoládovým krémom, ktoré sú úplne hotové za 25 minút! Áno, počujete správne.Tak toto je...

Kedy by sa mal cesnak zbierať: bez týchto znalostí sa úroda nezachová

Každý záhradník vám povie, že nestačí pestovať úrodu – dôležité je správne ju zozbierať, inak nebude uskladnená.. V júli začínajú letní obyvatelia okrem...

Nádherné kocky preliate ľahkým vanilkovým krémom!

Ak patríte medzi milovníkov tvarohových dezertov, potom je tento recept určený práve vám! Dnes si spoločne pripravíme práve tvarohovú mňamku.Konkrétne si dnes pripravíme lahodný...

Nasypte uhorky sódou: aký je účinok sódy bikarbóny a kedy by som mal svoje uhorky hnojiť?

Polievaním uhoriek roztokom sódy bikarbóny môžete výrazne zlepšiť kvalitu úrody..Povieme vám, ako pripraviť hnojivo na uhorky na báze sódy.Ako kŕmiť uhorky sódouNa desať...

Nedávné komentáře