Mangold je tmavozelená listová zelenina z čeľade švajčiarskych mangoldov, do ktorej patrí aj cvikla a špenát.Pochádza zo Stredomoria a dnes je častým hosťom záhrad po celom svete.
Švajčiarsky mangold je vysoko cenený od staroveku, o čom hovoria Aristotelove spisy zo štvrtého storočia pred Kristom.Još v časoch starých Grékov a Rimanov bola uznávaná jej liečivá sila a bola považovaná za zázračnú rastlinu.
Energetická a nutričná hodnota
Mangold vo svojom liste ukrýva množstvo nutrične cenných látok, a preto je považovaný za skutočne silnú potravinu.Neexistujú takmer žiadne vitamíny ani minerály, ktoré by v tejto zelenine neboli vo väčšej či menšej miere obsiahnuté.
Podľa odborníkov sa v mangolde nachádza asi 13 rôznych antioxidantov, z ktorých vyniká alfa a betakarotén, luteín, zeaxantín a cholín.
Patrí medzi najzdravšie druhy listovej zeleniny, nemá vysokú energetickú hodnotu, ale má výbornú kombináciu vitamínov a minerálov, fytonutrientov a vlákniny.
Je veľmi užitočný na zvýšenie imunity a je tiež dobrým diuretikom.
Charakteristickými zložkami mangoldu sú luteín a zeaxantín, ktoré sa často nazývajú „vitamíny pre oči“.Luteín okrem zachovania zraku poskytuje pokožke ochranu pred UV žiarením.Rozbory ukázali, že tvár obsahuje najvyššie koncentrácie luteínu v porovnaní s celým telom, pretože je najviac vystavená slnku.
Mangold poskytuje živiny, ktoré dokážu regulovať vysoký krvný tlak a priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém, znižujú pôsobenie voľných radikálov na mnohé orgány v tele, pôsobia protizápalovo, uvoľňujú svalové kŕče a migrény.
Švajčiarsky mangold má vysoký obsah vitamínu C a beta-karoténu a množstvo minerálnych solí.Mangold obsahuje aj veľké množstvo vitamínov B1 a B2, ako aj draslík, horčík, mangán, železo, vápnik a ďalšie dôležité zložky.
Má tiež závideniahodné množstvo sacharidov, bielkovín, celulózy a rastlinných olejov.Celulózové vlákna sú dôležité, pretože viažu viac vody a toxických látok.Sacharidy sú dôležité pre mozog a nervový systém.
Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Okrem toho tiež zlepšuje krv, posilňuje kosti a chráni celú sliznicu tela.Konzumáciou mangoldu sa do tela dostáva významné množstvo vitamínu K, ktorý zastavuje pôsobenie buniek ničiacich kosti, čím sa znižuje riziko osteoporózy.Počas trávenia sa vitamín K premieňa na formu vitamínu, ktorá aktivuje hlavný proteín v kostiach.
Mangold je síce výživný a obsahuje množstvo dôležitých živín, no tvrdiť, že je najzdravšou zeleninou na svete by mohlo byť poniektorých miestach prehnané.Je dôležité uvedomiť si, že žiadna potravina nie je samospasiteľná a všetky by mali byť súčasťou vyváženej stravy podľa individuálnych potrieb.