V ľudovom povedomí sú ovsené vločky jedlom pre deti, chorých a tých, ktorí chcú schudnúť.Ale to nie je pravda.
Ovsené vločky obsahujú veľa užitočných látok.Minerály (draslík, vápnik, horčík, fosfor, zinok, železo), vitamíny skupiny B a prírodný antioxidant – vitamín E..
To všetko je jednoducho potrebné pre každého, bez ohľadu na vek a váhu.
A zdravému človeku ovsené vločky len pomôžu nestratiť svoj poklad – zdravie a ešte ho zvýšiť (samozrejme pri dodržaní iných pravidiel zdravého životného štýlu).
Hlavné druhy ovsených vločiek
Sú tri druhy obilia,“ informuje odborníčka nášho magazínu, kuchárka, pekárka štvrtej kategórie Julia Arkhipová.
Celá je najzdravšia.Práve tento druh obilnín obsahuje maximálnu koncentráciu všetkých vitamínov a minerálov.
Má to však jednu nevýhodu – čas varenia je príliš dlhý (30 – 40 minút).Vzhľadom na moderné tempo života to prináša určité nepríjemnosti.
Ďalšou možnosťou je instantná kaša, ktorú stačí zaliať vriacou vodou alebo horúcim mliekom, aby bola pripravená na konzumáciu.
Je tu aj nevýhoda.Tento druh je považovaný za najchudobnejší z hľadiska úžitkovosti, ktoré zostávajú po špeciálnom spracovaní obilia.
Našťastie máme ďalší druh, ktorý možno nazvať „zlatým priemerom“! Ide o celozrnné ovsené vločky.Zrná prechádzajú lisom, vďaka čomu sú menej tvrdé a zachovávajú si všetky prospešné látky.
Recept na perfektnú kašu
Pripravíme si ho klasickým spôsobom, ale s malým trikom.Ako zvyčajne varíte ovsené vločky?
Zalejeme studenou vodou/mliekom, privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 – 15 minút podľa kvality ponúkaného produktu.
Alebo hádžu vločky do vriacej vody a tiež ich privedú do pohotovosti.Ale urobíme veci trochu inak.
Takže.Mlieko alebo vodu priveďte do varu.Nalejte cereálie (malo by ich byť dva až dva a pol krát menej ako tekutiny).
Za stáleho miešania varte na miernom ohni 3-5 minút.Vypnite a zabaľte do kuchynskej utierky.Všetky! Počkáme asi 10 minút a môžete otvoriť.
Pridáme všetko, po čom vaše srdce túži podľa vašej chuti a vychutnajte si chutnú, jemnú, stredne hustú kašu!
Poviete si, čo je to za trik – rovnakých 15 minút prípravy.A to, že kaša sa ukáže byť skôr dusená ako uvarená, je zdravšia.
A tých 10 minút, čo ste nemuseli stáť pri sporáku, je len darček – napokon, keď sa ponáhľate, ráno môže byť také krátke.
Zaujímavé informácie o ovsených vločkách! Avšak, zdá sa, že zdravé stravovanie by nemalo byť len o výbere správneho druhu ovsených vločiek, ale aj o správnom spôsobe prípravy. Čo by ste odporučili pre tých, ktorí majú obavy z dlhého času varenia celých ovsených vločiek?