Žemľové knedle sú klasickou súčasťou slovenskej kuchyne a skvele dopĺňajú rôzne omáčky a mäsové jedlá.Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané, mäkké a voňavé knedle, ktoré skrášlia každý stôl.
Čo budeme potrebovať:
Postup prípravy:
1) Príprava cesta : Do misy dajte múku, soľ, olej, vajcia a mlieko.Urobte jamku a do nej rozdrobte kvasnice, ktoré posypte troškou soli a nechajte chvíľu oddýchnuť.Potom vypracujte cesto a pridajte nakrájané rožky.Premiešajte, kým sa cesto nelepí na ruky.
2) Kysnutie cesta : Nechajte cesto kysnúť 1 hodinu.Potom stesta vytvarujte 2 šišky a nechajte ich kysnúť ďalších 10-15 minút.V polovici kysnutia šišky otočte, aby nakysli rovnomerne zobú strán.
3) Varenie knedlí : Varte šišky osolenej vode po oboch stranách 8 minút, prikryté pokrievkou.Varte na miernom ohni, aby voda len prublávala.
4) Dokončenie knedle : Po uvarení knedle vyberte, prepichajte špajľou a potrite olejom alebo maslom.
https://primainspirace.cz/2024/01/21/hrnkove-knedliky/.
Záver:
Žemľové knedle varené vo vode sú výborným doplnkom kmnoha tradičným českým jedlám.Ich príprava je jednoduchá a výsledok je vždy nadýchaný a chutný.
Ahoj, myslím si, že recept na žemľové knedle je skvelý, ale osobne preferujem variť knedle v mlieku namiesto vo vode, pretože podľa mňa takýmto spôsobom získajú jemnejšiu štruktúru a intenzívnejšiu chuť. Čo si myslíš o tejto mojej variácii?