Mnohí sa aspoň raz v živote stretli s tým, že sa kotlety počas tepelnej úpravy začnú rozpadávať.
To môže byť pre hostiteľku veľmi znepokojujúce, pretože ide o nepríjemnú skúsenosť.
Ako však upozorňuje odborníčka na varenie nášho časopisu, kuchárka Julia Arkhipova, kotlety si vždy udržia svoj tvar, ak sú správne pripravené.
Chyby, ktorým sa vyhnúť
Veľkosť kotliet
Čím väčšia je kotleta, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa rozpadne. Preto by ste nemali formovať príliš veľké kusy.
Ak sa nerozpadnú, v strede aj tak nebudú dostatočne upečené, čo ich robí nejedlými.
Viazacie prvky
Ak sa kotlety normálnej veľkosti rozpadávajú, je potrebné preskúmať ich zloženie. V poslednej dobe čoraz viac hostiteliek do mletého mäsa nepridáva vajcia, aby predišli tuhosti hotového výrobku.
V tomto prípade je však potrebné nájsť dôstojnú alternatívu.
Môžete zaviesť ovsené vločky, krupicu, strúhané zemiaky, škrob, múku alebo strúhanú cuketu.
Práca s mletým mäsom
Aby sa kotlety nerozpadli, musí byť mleté mäso dôkladne vymiesené. Potom by sa malo uchovávať v chladničke aspoň hodinu.
Týmto spôsobom budú kotlety určite schopné udržať si svoj tvar.
Je skvelé, že ste upozornili na dôležitosť správnej prípravy kotletov, no zdá sa mi, že nie všetci majú čas na dôkladné miesenie mäsa a dodatočné čakanie. Možno by bolo užitočné uviesť aj rýchlejšie techniky, ako zabrániť rozpadnutiu kotletov, pre tých, čo nemajú toľko času k dispozícii.