Ak skladujete paradajky v chladničke, vydržia skutočne dlhšie čerstvé..
Ale je tu aj mínus: chlad zbaví plody ich charakteristickej paradajkovej chuti.
Prečo paradajky strácajú chuť, keď sú v chladničke
Paradajky vďačia za svoju chuť kombinácii cukrov, kyselín a súboru chemikálií, ktoré vedci nazývajú prchavé alebo aromatické zlúčeniny.
Dodávajú výrobkom špeciálnu chuť.Cukry a kyseliny sú to, čo cítime na jazyku, ale bez aromatických zlúčenín je chuť paradajok neúplná.
Výsledky štúdie z Proceedings of the National Academy of Sciences ukázali, že pri teplotách pod +20 stupňov sú gény zodpovedné za dodávanie chuti paradajkám vypnuté.
Tieto zmeny sú, žiaľ, nezvratné.
Experimenty ukázali, že paradajky, ktoré boli v chladničke sedem dní, mali najmenšie množstvo prchavých zlúčenín.Navyše k poklesu množstva aromatických zlúčenín došlo aj po troch dňoch chladenia.
Počas degustácie účastníci hodnotili chladené paradajky ako menej chutné ako čerstvé.
Ďalší výskum ukázal, že chladené paradajky obsahujú menej bielkovín zodpovedných za tvorbu aromatických zlúčenín v porovnaní s čerstvým ovocím.
Analýza odhalila, že gény kódujúce tieto aromatické zlúčeniny sú vypnuté metyláciou, keď sú paradajky príliš dlho v chladnom prostredí.
Predtým sme vám povedali, s čím nemôžete jesť syr.
Je pravda, že paradajky v chladničke vydržia dlhšie „čerstvé“, no ak im chýba chuť, čo je pre mnohých dôležitejšie? Možno skúsiť iný spôsob skladovania alebo podporiť pestovanie vlastných paradajok vo svojej záhrade, kde budú mať všetku svoju jedinečnú chuť. Tu je zaujímavý článok o vertikálnom pestovaní paradajok: [link].