Mnohí obyvatelia postsovietskych krajín sú prekvapení, keď sa dozvedia, že pohánková kaša nie je na Západe vôbec populárna..
Drvivá väčšina obyvateľov Spojených štátov amerických a západoeurópskych krajín jednoducho neje pohánku..
Prečo toto jedlo milujú mnohí Bielorusi, Rusi a Ukrajinci, no na Západe tomuto jedlu nevenujú takmer žiadnu pozornosť?
Prečo ľudia na Západe nejedia pohánku?
Mnohé ruské regióny sa nachádzajú v rizikových oblastiach poľnohospodárstva.
Práve v takýchto oblastiach dáva pohánka dobrú úrodu.
Okrem toho pestovanie pohánky nevedie k vyčerpaniu pôdy.
Zozbieraná plodina sa vyznačuje aj dlhodobou skladovateľnosťou.
To je dôvod, prečo sa pohánka aktívne pestovala v Rusku a naďalej sa pestuje.Kultúra sa stala populárnou aj v mnohých susedných krajinách.
A čo na Západe? A tam už dávno prišli na to, že pestovanie pohánky je ekonomicky nerealizovateľné.Tam je úroda plodín nízka.Toto číslo je aspoň nižšie ako u populárnych obilnín.
Vzhľadom na túto okolnosť sa západní predstavitelia agrosektora rozhodli zamerať na pestovanie pšenice, raže a jačmeňa.
K čomu to viedlo? Navyše, pohánková kaša jednoducho neskončila na stole amerických a európskych gurmánov.Žiadna ponuka – žiadny dopyt.A naopak.
Možno by to jedlo chceli niektorí Američania, Nemci alebo Angličania.Mnohí z nich si však jednoducho neuvedomujú existenciu takejto chutnej pochúťky alebo si nemôžu kúpiť zodpovedajúcu obilninu v obchode.
Možno, že na Západe naozaj nepoznajú pohánku tak, ako by mali, no ak sa už rozhodli zamerať sa na pestovanie pšenice a iných obilnín, možno majú na to dobrý dôvod. Či by bola pohánka naozaj taká populárna a úspešná vo veľkom merítku, ako tvrdia tu v článku? Mohlo by byť zaujímavé, keby autori článku uviedli aj podrobnejšie štúdie alebo argumentáciu z oblasti ekonomiky a agrárnictva.