Neodolateľné jedlo najmä v teplých dňoch.
Plnená paprika
Hmotnosť: jednoduchá.
Čas prípravy: 80 min.
Ingrediencie pre 4 osoby:
8 paprík.
150 g mletého bravčového mäsa.
200 g mletého hovädzieho mäsa.
150 g ryže.
100 g tvrdého kravského syra.
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.
2 strúčiky cesnaku.
250 g kôry.
1/2 šálky bieleho vína.
olivový olej.
soľ, korenie.
Príprava:
Papriky zbavíme klobúčikov, umyjeme a očistíme.Oba druhy mäsa zmiešame v miske, pridáme ryžu, strúhaný syr, nasekané strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ a korenie (dávkujme podľa vlastnej chuti).Ak chcete, namiesto mletého bravčového mäsa môžete použiť aj mäso, ktoré ste z klobásy vybrali.Zmes dobre premiešame a naplníme ňou papriky.Naplníme 3/4 každej papriky a priložíme na ňu ‚viečko’Na panvici opražíme na olivovom oleji nasekaný strúčik cesnaku, pridáme šupky, trochu ich roztlačíme a krátko povaríme.Dochutíme soľou, korením a papriky poukladáme do omáčky.Pridajte pol pohára vína a pohár vody.Prikryjeme a varíme na miernom ohni pol hodiny.Občas panvicou potraste.Pred podávaním ich nechajte trochu odpočinúť a môžete ich uvariť aj o deň skôr.Najlepšie sú so zemiakovou kašou.
Papriky plnené kuskusom
Hmotnosť: jednoduchá.
Čas prípravy: 90 min.
Ingrediencie pre 2 osoby:
4 papriky (červená a žltá).
125 g kuskusu.
125 g zeleninového vývaru.
200 g cherry paradajok.
1 šalotka.
100 g vykôstkovaných olív.
10 lístkov bazalky.
100 g syra feta.
soľ.
30 g píniových orieškov.
olivový olej.
Príprava:
Papriky zbavíme klobúčikov, očistíme od blán a semien a umyjeme pod tečúcou vodou.Poukladáme ich na plech vystlaný mastným papierom, mierne posolíme a pokvapkáme olejom.Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.Na plnenie využijete vrchnáky.Odstráňte stonku a semená a nakrájajte ich na kocky.Pažítku očistíme a nakrájame na kocky.Cherry paradajky umyjeme a prekrojíme na polovice.Na panvici podusíme šalotku na 3 lyžiciach oleja, keď zmäkne, pridáme nakrájanú papriku.Potom pridajte paradajky a varte na miernom ohni 15 minút.Zeleninový vývar zohrejeme a keď vrie, zalejeme ním kuskus.Ak sa rozhodnete napchať viac papriky, mali by ste vedieť, že množstvo vývaru a kuskusu musí byť rovnaké.Premiešame, prikryjeme a necháme všetku tekutinu vstrebať.Ak nemáme vývar, podlejeme kuskus horúcou vodou, ktorá je mierne osolená a pridáme lyžičku olivového oleja.Kuskus preložíme do väčšej misy, rozpracujeme vidličkou, pridáme zeleninu, na kocky nakrájaný feta syr a olivy.Papriky vyberieme z rúry, naplníme zmesou a vložíme späť na plech, pokvapkáme olejom a ešte dopečieme. 25 minút pri 180 stupňoch.Ihneď podávajte.
Paprika plnená zeleninou
Hmotnosť: jednoduchá.
Čas prípravy: 30 min + 1 hodina a 30 min na varenie.
Ingrediencie pre 4 osoby:
850 g papriky.
400 g zemiakov.
300 g cukety.
300 g cherry paradajok.
220 g syra scamorza (provola).
tymián.
olivový olej.
soľ, korenie.
Príprava:
Zemiaky umyjeme a uvaríme aj so šupkou.V závislosti od ich veľkosti budete potrebovať 30 až 40 minút.Kým sa zemiaky varia, odrežeme z papriky klobúčiky, očistíme a umyjeme.Cukety umyjeme a nastrúhame na &scaron ribej;Syr nastrúhame a paradajky nakrájame na štvrtiny.Uvarené zemiaky roztlačíme v miske, pridáme paradajky, cuketu a takmer všetok syr.Časť si necháte na pečenie.Zmes dochutíme soľou, korením a lístkami tymiánu.Papriky naplníme zmesou, poukladáme do nádoby vystlanej mastným papierom, na zmes dáme trochu strúhaného syra a prikryjeme viečkami.Pečieme 40 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov.Namiesto scamorzy môžete použiť iný údený syr.Ak nejete syr, dajte údené tofu.
Čo si myslíte o tom, že namiesto mletého bravčového mäsa sa dá použiť mäso z klobásy? Myslíte, že by to ovplyvnilo chuť plnených paprík?