Šťava z citróna je bežným doplnkom rôznych sýtených nápojov, ktoré sa objednávajú v kaviarňach, no po tomto poznaní sa mu už zrejme vyhnete.
Totiž taký citrón obsahuje nielen vitamín C, ale aj oveľa nebezpečnejšie prídavné látky – v podobe plesní a nebezpečných baktérií, uvádza štúdia rešpektovaného vedeckého časopisu Environmental Health.
Konzumácia takýchto nápojov môže podľa nej zaviesť do tela potenciálne patogénne baktérie.
Kľúčom je správne a dôkladné umytie citrónu, ako aj kefka, ale to sa zriedka robí kdekoľvek – a dokonca aj doma.V rozsiahlej štúdii vedci analyzovali 76 vzoriek citrónov z rôznych reštaurácií a barov tak, že citróny z čaju odstránili hneď po podaní.
V 70 percentách z nich našli stopy mikróbov vrátane huby Candida Albicans, baktérie Escherichia coli, Helicobacter pylori a Listera monocytogenes.
Hoci sú citróny známe svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami, táto štúdia naznačuje, že na nich môže prežiť veľké množstvo baktérií a húb, uzavreli vedci.Dodávajú, že mikróby na citrónoch sú jasným dôkazom zlého hygienického štandardu.
Klinický mikrobiológ Philip Tierno z Langone Medical Center robil podobný výskum s citrónmi a pri jednom z nich našiel na vzorkách citrónov stopy ľudských výkalov.
Tvrdí, že hlavným problémom je, že čašníci si nedostatočne umývajú ruky, nekrájajú citróny na čistých plochách, používajú špinavé nože, ale ani citrón pred krájaním dôkladne neumývajú.
Takto sa na doskách a noži nachádzajú baktérie, ktoré neskôr prídu na každý ďalší citrón, aj keď bol predtým umytý.
Je prekvapujúce, že človek nemá na čo dnes myslieť. Ak sú citróny plné baktérií, nemôžeme sa spoliehať ani na taký základný prvok ako vitamín C. Možno by bolo lepšie prejsť na umelé nápoje, ktoré majú presne určené zloženie a nemusíme sa trápiť s potenciálnymi nebezpečenstvami v prírodnom ovocí. Čo si myslíte?