Zemiaky sú potravinou, ktorú často nechávame v špajzi oveľa dlhšie, ako by sa patrilo, a preto nie je nič výnimočné, keď ju po zaznamenaní nepríjemného zemiakového zápachu vyhodíme.Nájdu sa však aj takí, ktorí budú predpokladať, že stačí len zlúpnuť šupku, odstrániť čierne bodky, aby to bolo dobré na jedenie.
Odborníci tvrdia, že existuje jeden špecifický znak, ktorý prezrádza, že zemiaky už nie sú vhodné na jedenie, no môžu byť aj zdraviu nebezpečné.
Ak vášš zemiaky majú zelené bodky, nejedzte ich
Je ľahké si myslieť, že ich stačí odstrániť zo zemiaku, aby bol jedlý, ale vy si tento problém jednoducho neuvedomujete.Podľa portálu Healthline sa zelená farba zemiaku objaví, keď začne produkovať chlorofyl, čo je prirodzený proces.Ale keď si všimnete tento pigment, znamená to, že zemiak začal produkovať solanín, zložku, ktorá chráni pred chorobami spôsobenými zvieratami, hmyzom, hubami a baktériami.Ide o toxín nachádzajúci sa v zemiakoch, nielen v zelených škvrnách, a ak ide o vyššiu odrodu, môže byť pre človeka nebezpečný.
Z jedného zemiaka môžete ochorieť
Hladiny solanínu sú najvyššie v šupke zemiakov, takže šúpaním určite odstránite časť toxínov (asi 30 percent), no problém nevyriešite.Odborníci si nie sú istí presne tým, koľko tejto zložky musí byť v zemiakoch, aby ste boli chorí, ale jedna štúdia zistila, že 0,6 miligramu na kilogram telesnej hmotnosti môže viesť k ochoreniu.Obzvlášť dôležité je držať takéto zemiaky mimo dosahu detí, ktoré majú oveľa nižšiu telesnú hmotnosť, aby mohli silnejšie pociťovať účinky otravy solanínom.
Ak spozorujete tieto príznaky otravy, poraďte sa s lekárom
Ak ste takýto zelený zemiak zjedli, olúpaný a bez viditeľných nebezpečných znakov, je dôležité sledovať príznaky, ktoré sa môžu objaviť.Medzi bežné patrí horúčka, bolesť hlavy, bolesť brucha, hnačka, vracanie, slabý pulz a dýchavičnosť.Ak si myslíte, že máte presne tieto príznaky, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.Mierne príznaky môžu zmiznúť do 24 hodín, ale existujú aj závažné, pri ktorých je stále rozumné poradiť sa s lekárom.
Správne skladovanie môže zabrániť problémom
Zemiaky budú jedlé dlhšie, ak ich správne skladujete.Akákoľvek dehydratácia, vystavenie svetlu alebo nízkym a vysokým teplotám môže mať za následok objavenie sa spomínaného toxínu.Najlepšie je skladovať ich na tmavom a suchom mieste, aby ste tomuto procesu zabránili.Taška, v ktorej sa nachádzajú, ich ochráni pred pridaným svetlom.Je dobrým tipom, aby ste si každý zemiak pred kúpou dôkladne prezreli a všetky, ktoré nie sú kvalitné, vyhoďte.
Áno, zemiaky môžu byť trápne potvory. Aj keď si mnohí myslia, že stačí len oberať o zelenú škvrnu a bez obáv konzumovať, pravda je o niečo hlbšia. Je dôležité si uvedomiť, že nebezpečenstvo solanínu je reálne a ignorovať ho je hazard s vlastným zdravím. Preto, isteže, časť toxínov sa odstráni šúpaním, ale lepšie už predsa byť na bezpečnej strane a radšej zemiakov s pochybnou farbou vyhodiť. Zdravie predsa nekompromisné, čo hovoria odborníci!