HomeZemiakyNie všetky zemiaky sú jedlé

Nie všetky zemiaky sú jedlé

Zemiaky sú potravinou, ktorú často nechávame v špajzi oveľa dlhšie, ako by sa patrilo, a preto nie je nič výnimočné, keď ju po zaznamenaní nepríjemného zemiakového zápachu vyhodíme.Nájdu sa však aj takí, ktorí budú predpokladať, že stačí len zlúpnuť šupku, odstrániť čierne bodky, aby to bolo dobré na jedenie.
Odborníci tvrdia, že existuje jeden špecifický znak, ktorý prezrádza, že zemiaky už nie sú vhodné na jedenie, no môžu byť aj zdraviu nebezpečné.
Ak vášš zemiaky majú zelené bodky, nejedzte ich
Je ľahké si myslieť, že ich stačí odstrániť zo zemiaku, aby bol jedlý, ale vy si tento problém jednoducho neuvedomujete.Podľa portálu Healthline sa zelená farba zemiaku objaví, keď začne produkovať chlorofyl, čo je prirodzený proces.Ale keď si všimnete tento pigment, znamená to, že zemiak začal produkovať solanín, zložku, ktorá chráni pred chorobami spôsobenými zvieratami, hmyzom, hubami a baktériami.Ide o toxín nachádzajúci sa v zemiakoch, nielen v zelených škvrnách, a ak ide o vyššiu odrodu, môže byť pre človeka nebezpečný.
Z jedného zemiaka môžete ochorieť
Hladiny solanínu sú najvyššie v šupke zemiakov, takže šúpaním určite odstránite časť toxínov (asi 30 percent), no problém nevyriešite.Odborníci si nie sú istí presne tým, koľko tejto zložky musí byť v zemiakoch, aby ste boli chorí, ale jedna štúdia zistila, že 0,6 miligramu na kilogram telesnej hmotnosti môže viesť k ochoreniu.Obzvlášť dôležité je držať takéto zemiaky mimo dosahu detí, ktoré majú oveľa nižšiu telesnú hmotnosť, aby mohli silnejšie pociťovať účinky otravy solanínom.
Ak spozorujete tieto príznaky otravy, poraďte sa s lekárom
Ak ste takýto zelený zemiak zjedli, olúpaný a bez viditeľných nebezpečných znakov, je dôležité sledovať príznaky, ktoré sa môžu objaviť.Medzi bežné patrí horúčka, bolesť hlavy, bolesť brucha, hnačka, vracanie, slabý pulz a dýchavičnosť.Ak si myslíte, že máte presne tieto príznaky, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.Mierne príznaky môžu zmiznúť do 24 hodín, ale existujú aj závažné, pri ktorých je stále rozumné poradiť sa s lekárom.
Správne skladovanie môže zabrániť problémom
Zemiaky budú jedlé dlhšie, ak ich správne skladujete.Akákoľvek dehydratácia, vystavenie svetlu alebo nízkym a vysokým teplotám môže mať za následok objavenie sa spomínaného toxínu.Najlepšie je skladovať ich na tmavom a suchom mieste, aby ste tomuto procesu zabránili.Taška, v ktorej sa nachádzajú, ich ochráni pred pridaným svetlom.Je dobrým tipom, aby ste si každý zemiak pred kúpou dôkladne prezreli a všetky, ktoré nie sú kvalitné, vyhoďte.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Vankúše s nadýchaným krémom: Kávový tip na popoludnie!

Dnes si spolu pripravíme mini koláčiky so šťavnatým a nadýchaným čokoládovým krémom, ktoré sú úplne hotové za 25 minút! Áno, počujete správne.Tak toto je...

Kedy by sa mal cesnak zbierať: bez týchto znalostí sa úroda nezachová

Každý záhradník vám povie, že nestačí pestovať úrodu – dôležité je správne ju zozbierať, inak nebude uskladnená.. V júli začínajú letní obyvatelia okrem...

Nádherné kocky preliate ľahkým vanilkovým krémom!

Ak patríte medzi milovníkov tvarohových dezertov, potom je tento recept určený práve vám! Dnes si spoločne pripravíme práve tvarohovú mňamku.Konkrétne si dnes pripravíme lahodný...

Nasypte uhorky sódou: aký je účinok sódy bikarbóny a kedy by som mal svoje uhorky hnojiť?

Polievaním uhoriek roztokom sódy bikarbóny môžete výrazne zlepšiť kvalitu úrody..Povieme vám, ako pripraviť hnojivo na uhorky na báze sódy.Ako kŕmiť uhorky sódouNa desať...

Nedávné komentáře