Toto je jeden z najčastejších problémov, ktorým záhradkári čelia..
Hniloba môže byť spôsobená rôznymi faktormi..
Medzi najčastejšie dôvody:
• Nepriaznivé poveternostné podmienky (dážď, hmla, vysoká vlhkosť);
• Nesprávne zavlažovanie (nadmerné alebo nedostatočné zavlažovanie);
• Škody spôsobené škodcami alebo chorobami;
• Nesprávne prerezávanie;
• Nedostatok živín.
Ak si všimnete, že vaše hrozno začína hniť, neponáhľajte sa rozčuľovať.
Na záchranu úrody môžete urobiť niekoľko vecí:
• Odstráňte všetky poškodené bobule;
• Ošetrite hrozno fungicídmi alebo insekticídmi;
• Upravte režim zavlažovania;
• Zabezpečte, aby hrozno dostalo dostatok živín;
• Vykonajte sanitárne prerezávanie hrozna.
Ak budete postupovať podľa týchto rád, môžete zabrániť hnilobe hrozna a uchovať si úrodu.
Tu je niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu zachovať úrodu hrozna:
• Vyberte si odrody hrozna odolné voči chorobám;
• Hrozno vysádzajte do dobre priepustnej pôdy;
• Zabezpečte dobré osvetlenie hrozna;
• Nezahusťujte výsadby;
• Mulčujte pôdu okolo hrozna;
• Pravidelne kontrolujte hrozno, či nevykazuje známky chorôb a škodcov.
Postupujte podľa tipov z článku a budete môcť pestovať zdravé a produktívne hrozno.
Áno áno, jasné, stačí si nájsť hrozeníckeho psychológa, ktorým svoje zvädnuté hrozno umiestniť na pohovor a vyžmýkať z neho všetky starosti. Voľakedy sme hovorili: „Bez starostí šťastné bobule“!