Ak ste repu zasiali koncom augusta alebo možno aj neskôr, teraz je pripravená na zber.Na rozdiel od mrkvy sa odporúča vybrať ju skôr, než budú negatíva silnejšie.Znesie pár miernych mrazov, do -3°C, ale kým začnú mínusy a zem zamrzne, treba ju zo zeme vybrať.
Ak to neurobíte, jej korene nebudú pokračovať v raste, keď teploty stúpnu, ale rastlina sa okamžite dostane na semeno.
Zberané vo všetkých fázach rastu
Na rozdiel od niektorých plodín, ktoré majú presné pokyny, repa sa môže zbierať v rôznych fázach rastu, v závislosti od toho, čo chcete.Kým ešteš veľmi mladé, listy sa používajú do šalátov, zdravých nápojov a pod.Jeho koreň sa zvyčajne odstraňuje, keď má priemer do 5 cm a kôra je taká mäkká, že sa nemusí ani šúpať.Na druhej strane, keď je úplne zrelý, vyberá sa vo veľkosti tenisovej loptičky alebo väčšej a vďaka pevnej kôre a obsahu echinacey a vlákniny je ideálny na prípravu zimných jedál.
Môžete však nechať pár rastlín a cez zimu natrhať čerstvé listy, ktoré nezmrznú a použiť ich do šalátov, polievok, prívarkov, smoothies a podobne.
Ako to udržať čerstvé?
Po extrakcii očistite repu od zeminy a skráťte listy na 2 až 3 centimetre, zachováte tak jej čerstvosť.Listy nevyhadzujte, v chladničke vydržia čerstvé 3 až 5 dní.Ak plánujete skladovať koreň repy na dlhší čas, neumývajte ho náhodou.Prebytočnú pôdu môžete zotrieť handričkou alebo kefou.
Skladujte ho v drevených debnách alebo nádobách naplnených pieskom alebo pilinami.V pivnici alebo na inom chladnom mieste do 4 °C vydrží až päť mesiacov.
Agroklub.com.