Ak ste repu zasiali koncom augusta alebo možno aj neskôr, teraz je pripravená na zber.Na rozdiel od mrkvy sa odporúča vybrať ju skôr, než budú negatíva silnejšie.Znesie pár miernych mrazov, do -3°C, ale kým začnú mínusy a zem zamrzne, treba ju zo zeme vybrať.
Ak to neurobíte, jej korene nebudú pokračovať v raste, keď teploty stúpnu, ale rastlina sa okamžite dostane na semeno.
Zberané vo všetkých fázach rastu
Na rozdiel od niektorých plodín, ktoré majú presné pokyny, repa sa môže zbierať v rôznych fázach rastu, v závislosti od toho, čo chcete.Kým ešteš veľmi mladé, listy sa používajú do šalátov, zdravých nápojov a pod.Jeho koreň sa zvyčajne odstraňuje, keď má priemer do 5 cm a kôra je taká mäkká, že sa nemusí ani šúpať.Na druhej strane, keď je úplne zrelý, vyberá sa vo veľkosti tenisovej loptičky alebo väčšej a vďaka pevnej kôre a obsahu echinacey a vlákniny je ideálny na prípravu zimných jedál.
Môžete však nechať pár rastlín a cez zimu natrhať čerstvé listy, ktoré nezmrznú a použiť ich do šalátov, polievok, prívarkov, smoothies a podobne.
Ako to udržať čerstvé?
Po extrakcii očistite repu od zeminy a skráťte listy na 2 až 3 centimetre, zachováte tak jej čerstvosť.Listy nevyhadzujte, v chladničke vydržia čerstvé 3 až 5 dní.Ak plánujete skladovať koreň repy na dlhší čas, neumývajte ho náhodou.Prebytočnú pôdu môžete zotrieť handričkou alebo kefou.
Skladujte ho v drevených debnách alebo nádobách naplnených pieskom alebo pilinami.V pivnici alebo na inom chladnom mieste do 4 °C vydrží až päť mesiacov.
Agroklub.com.
Super článok! Určite ho odporučím známym, ale mám trochu iný názor. Myslíte, že by sa mala repa odstrániť skôr, ale čo keď ju nechám rásť dlhšie? Môže to ovplyvniť chuť alebo kvalitu? Čo si myslíte?