Blíži sa sezóna sadenia zemiakov, no mnohí holandskí farmári čelia obrovskému problému, pretože od minulej sezóny kvôli epidémii koronavírusu zostali na sklade milióny kilogramov zemiakov.
Reštaurácie v Holandsku, z ktorých mnohé podávajú obľúbené hranolky, sú od polovice marca zatvorené a do 1. januára platí zákaz verejných zhromaždení.júna.S ich zatvorením sa cez noc zrútil trh so zemiakmi, informuje Al Jazeera Balkans.
– Toto je dramatický rok a nikto nemohol predpovedať tento vývoj, – povedal Dirk de Heer, ktorý žije na farme Beemster v severnom Holandsku.
De Heer hovorí, že svoj výrobok predáva mliekarni za cenu 0,01 eura za kilogram, namiesto 18 centov, ktoré očakával ako tohtoročnú predajnú cenu.
De Heer je jedným z tisícky farmárov v Holandsku, ktorí sú v rovnakej situácii.
Produkcia zemiakov na spotrebu v Holandsku je približne štyri milióny ton a jedna štvrtina sa vyváža.
Poľnohospodárska organizácia v Holandsku, LTO, odhadla štet spôsobenú epidémiou COVID – 19 na približne šesť miliárd eur, pričom treba poznamenať, že ťažko zasiahnutý je aj priemysel výroby kvetov.
Respektujem autora článku, avšak musím nesúhlasiť s tvrdením, že kvôli zatvoreným reštauráciám zahynú milióny ton zemiakov. Možno by sa malo zamyslieť nad alternatívnymi distribučnými cestami, ako napríklad podpora predaja priamo od farmárov alebo vytvorenie nových produktov z nadbytočných zemiakov, čím by sa minimalizovalo ich plytvanie.