Šašlik sa považuje za prvé jedlo počas rekreácie alebo letných prázdnin v krajine.Každý vie, že to nie je najzdravšie jedlo.
Bolo by správne povedať, že mäso varené na uhlí nie je bez prospešných vlastností, ale má aj dostatok kontraindikácií..
Ražniči nie je diétne jedlo, pretože ide o vyprážané a mastné jedlo.Pre tých, ktorí chcú dodržiavať zásady zdravej výživy, nemusí byť grilovanie tou najlepšou voľbou,“ povedal pre UfaTime.ru gastroenterológ Ilnaz Gataullina.
O výhodách šišského kebabu možno diskutovať iba pri správnej príprave a miernej konzumácii.
Výhody grilovania
1.Je zdrojom živočíšnych bielkovín a aminokyselín, bez ktorých nie je možná stavba buniek a fungovanie organizmu.
2.Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch A, E, D, skupiny B a železo.
3.Spôsob varenia na drevenom uhlí spôsobí, že mäso stratí veľa tuku a stane sa menej kalorickým ako pri pečení v rúre.
Škody pri grilovaní
1.Hlavným problémom je tuk, ktorý, keď sa dostane na uhlie, vytvára látky, ktoré majú karcinogénne vlastnosti (benzopyrény).Keď sa odparia, skončia v mäse.
2.Ďalším nebezpečným bodom je mäsová kôrka, v ktorej sú koncentrované karcinogény benzopyrén a heterocyklické aromatické amíny.
3.Zdravotné riziko predstavuje aj zle uvarené mäso, ktoré môže spôsobiť, že v ňom zostanú baktérie.
Kto by nemal jesť grilovačku?
Po prvé, každý, kto dlho nejedol mäso, by nemal jesť kebab.
Po druhé, jedlo je kontraindikované pre dnu, vysoký cholesterol, akútne a chronické ochorenia tráviaceho systému a kardiovaskulárne ochorenia.
Preto, ak máte choroby tráviaceho systému alebo problémy s cholesterolom, je lepšie variť kebab z rýb alebo hydiny.
S úctou nesúhlasím s niektorými bodmi vyjadrenia. Pripustiť, že grilovanie mäsa môže mať prospešné aspekty, avšak je dôležité pripraviť ho vhodne a konzumovať s mierou. Myslíte, že by bolo užitočné poskytnúť tipy na zdravé spôsoby prípravy grilovanej stravy, aby sa minimalizovali možné riziká pre zdravie?