Uhorky, paradajky, korenie, soľ a korenie podľa chuti, trochu rastlinného oleja – jednoduchý, lahodný a veľmi obľúbený šalát už niekoľko rokov vyvoláva mnohé kontroverzie.
Ruská odborníčka na výživu Alena Paretsku vysvetľuje, v čom spočíva tajomstvo.
‚Takmer každý robí a jedáva šalát z uhoriek a paradajok so zeleninou, ale existujú dôkazy, že všetky možné výhody zeleniny, keď sú zmiešané v jednom šaláte, môžu byť čiastočne neutralizované.’Predpokladá sa, že vďaka zložkám tejto zeleniny ich kombinácia spôsobuje fermentačné procesy v žalúdku a črevách.To môže spôsobiť nafukovanie a podráždenie tráviaceho traktu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.
Paradajky obsahujú veľké množstvo kyseliny askorbovej (vitamín C), uhorky zase enzým askorbináza, ktorý vitamín rozkladá a neutralizuje.
Uhorky navyše obsahujú veľa vody a vlákniny, paradajky majú veľa kyselín, takže ich kĺbové vstrebávanie zaťažuje tráviaci trakt.U ľudí s citlivými črevami môže tento šalát spôsobiť hnačku.
Još jeden bod – uhorky vďaka svojmu zloženiu vytvárajú zásadité prostredie, zatiaľ čo paradajky majú kyslé zloženie.V dôsledku toho dochádza k neutralizačnej reakcii so znížením aktivity tých užitočných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v oboch druhoch zeleniny, uvádza Magazin Novosti.
Zdroj: Agrosavjet
Odborníčka upozorňuje na možné negatívne účinky kombinácie paradajok a uhoriek v šaláte, no čo by ste odporučil/a miesto toho ako zabezpečiť rovnováhu výživy a správne trávenie pri konzumácii týchto zdravých prísad?