Fazuľa nie je masová plodina ako uhorky alebo zemiaky, ale ani bez nej sa nezaobídete, pretože je najobľúbenejšou spomedzi strukovín.
Je nenáročná, užitočná a obľúbená v kuchyni.Preto treba myslieť na to, ako ju zbierať, aby sa zachovala.
Odborníčka nášho časopisu Anastasia Kovrignyhová, poľnohospodárska vedkyňa a krajinárka, nám prezradila, ako správne postupovať.
Zber fazule
V závislosti od odrody, spôsobu pestovania a podnebia sa zber fazule začína v júli a končí na jeseň.
1.Zber je lepšie naplánovať na ráno, aby z prasknutých strukov vypadlo menej zŕn.
2.Zber sa vykonáva vytrhávaním rastliny z koreňa, nie jednotlivo zo struku.Kríky sa potom nechajú schnúť v tieni a na vzduchu, pričom sa pod ne položí vhodný materiál.
3.Po dvoch týždňoch dosiahnu zrná fazule tzv. technickú zrelosť.
4.Potom by sa mali vybrať zo strukov a niekoľko dní sušiť pred konečným uskladnením.
Aby ste sa vyhli škodcom, mali by ste sušené zrná namočiť na 5 minút do rúry vyhriatej na 60 stupňov Celzia.
Fazuľa sa skladuje pri teplote 16 až 18 stupňov Celzia.
Nie som si istá, či súhlasím s každým odporúčaním v článku. Myslíte si, že je naozaj potrebné namáčať sušené zrná fazule do rúry vyhriatej na 60 stupňov Celzia, aby sa vyhli škodcom? Navrhla by som skúsiť aj iné bezpečné metódy ochrany, ako sú prírodné repelenty. Inak, určite budem tento článok zdieľať s ostatnými záhradkármi, majú v ňom veľa praktických rád, aj keď nesúhlasím so všetkými.