HomeRastlinyKedy zbierať fazuľu: tipy, ktoré vám pomôžu uchovať úrodu

Kedy zbierať fazuľu: tipy, ktoré vám pomôžu uchovať úrodu

Fazuľa nie je masová plodina ako uhorky alebo zemiaky, ale ani bez nej sa nezaobídete, pretože je najobľúbenejšou spomedzi strukovín.

Je nenáročná, užitočná a obľúbená v kuchyni.Preto treba myslieť na to, ako ju zbierať, aby sa zachovala.

Odborníčka nášho časopisu Anastasia Kovrignyhová, poľnohospodárska vedkyňa a krajinárka, nám prezradila, ako správne postupovať.

Zber fazule

V závislosti od odrody, spôsobu pestovania a podnebia sa zber fazule začína v júli a končí na jeseň.

1.Zber je lepšie naplánovať na ráno, aby z prasknutých strukov vypadlo menej zŕn.

2.Zber sa vykonáva vytrhávaním rastliny z koreňa, nie jednotlivo zo struku.Kríky sa potom nechajú schnúť v tieni a na vzduchu, pričom sa pod ne položí vhodný materiál.

3.Po dvoch týždňoch dosiahnu zrná fazule tzv. technickú zrelosť.

4.Potom by sa mali vybrať zo strukov a niekoľko dní sušiť pred konečným uskladnením.

Aby ste sa vyhli škodcom, mali by ste sušené zrná namočiť na 5 minút do rúry vyhriatej na 60 stupňov Celzia.

Fazuľa sa skladuje pri teplote 16 až 18 stupňov Celzia.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. Nie som si istá, či súhlasím s každým odporúčaním v článku. Myslíte si, že je naozaj potrebné namáčať sušené zrná fazule do rúry vyhriatej na 60 stupňov Celzia, aby sa vyhli škodcom? Navrhla by som skúsiť aj iné bezpečné metódy ochrany, ako sú prírodné repelenty. Inak, určite budem tento článok zdieľať s ostatnými záhradkármi, majú v ňom veľa praktických rád, aj keď nesúhlasím so všetkými.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Či je potrebné na jeseň prekopávať záhony: skvelá správa, ale nie pre všetkých zeleninárov

Jedným z večných sporov medzi dážďovkami a pestovateľmi zeleniny je, či je potrebné na jeseň po zbere úrody záhony prekopávať. Má zmysel...

Prečo by sa alkoholické nápoje nemali zapíjať rajčinami: Pamätajte si to na celý život

Občerstvenie s alkoholickými nápojmi a niektorými potravinami môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia.Jednou z potravín, ktoré by sa rozhodne nemali konzumovať ako občerstvenie, sú...

Horčičné kuracie rezne v chrumkavom trojobale – obed, ktorý si zamilujete.

Tento recept na kuracie prsia v horčičnej marináde je vynikajúcou voľbou pre milovníkov šťavnatého a chutného mäsa. Marináda z horčice dodáva mäsu intenzívnu chuť,...

Kedy zasiať ozimnú cibuľu: pestovateľom na dači sme povedali o osobitnostiach jesennej výsadby

Niektorí záhradkári považujú za potrebné vysadiť okrem cesnaku pod zimou aj cibuľu. Výsadba zimnej cibule si však vyžaduje o niečo viac pozornosti. Okrem...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?