Pokiaľ máte trochu kapusty a fazule, nemusíte sa báť hladu.Još ak sa nájde kúsok suchého mäsa, zo skromného obeda sa ľahko stane skutočná hostina.Kedysi sa varilo tak – z mála sa vyrábalo veľa.Žiaľ, mnohé z týchto dobrých receptov sú dnes zabudnuté alebo sú na pokraji zabudnutia, píše Slobodna Dalmacija.
Jedným z jedál, ktoré si dnes málokto pamätá, je takzvaná nútená zelenina.Za trochu odpudzujúcim názvom sa skrýva jednoduché, no chutné jedlo z kapusty a pomletej passaty.pamätáš si ho? Mnohí na ňom vyrástli, no pamätajú si ho len zriedka.Skutočná šteta, pretože môže slúžiť ako samostatné jedlo, ako hustá polievka alebo ako prívarok, ktorý sa zvyčajne podáva so zemiakovou kašou a často sa používal ako príloha k mäsovým jedlám.
Krása tohto jedla nie je len v jeho dostupnosti a jednoduchosti, ale aj v prispôsobiteľnosti receptúry chuti takmer každému.Ak chcete iné korenie, pokračujte.Či ju chcete uvariť ako polievku alebo ako hus, je len na vás, rovnako ako rozhodnutie, či do husacej omáčky pridať trochu otrúb rozmiešaných vo vode, keď bude takmer hotová.Vynútená túžba vás navyše nemusí nútiť k pôstu: kľudne si doň pridajte tuk, napokon, podľa mnohých receptov je tento prídavok nevyhnutný.
Nútené túžby
Ingrediencie:
500 ml pome passata.
1 hlávka kapusty (asi 1 kg hmotnosti).
1 cibuľa.
2 polievkové lyžice šecer.
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate.
1 polievková lyžica tuku.
1/2 lyžičky rasce.
soľ, korenie.
Príprava:
Kapustu nakrájame na pásiky, osolíme a necháme pár minút odležať.
Počas tejto doby na roztopenom tuku podusíme nakrájanú cibuľu, kým nezíska peknú farbu.Pridáme k nej kapustu a dusíme desať minút.
Potom pridajte pasírované paradajky, rascu, rascu, soľ a korenie a spolu povarte asi dvadsať minút, podľa chuti pridávajte vodu.
Keď je všetko uvarené, rozdelíme na taniere a posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.
Kapusta pripravená podľa tohto receptu je skutočne lahodná a chutná. Načo však kritizovať názov „nútená zelenina“? Prečo nezmeniť názov na niečo viac atraktívne a lákavé? Možno by to prilákalo viac ľudí k vyskúšaniu tohto jedla.