Tekvica je skutočne veľmi všestranná zelenina, ale bohužiaľ to vie len málo ľudí.
Podľa odborníčky z internetového vydania BelNovosti, kuchárky Júlie Archipovovej, je tekvica vhodná na mrazenie, výrobu džemov a dezertov, ako aj na konzumáciu v čerstvom stave.
Preto si nezabudnite uchovať časť úrody čerstvú, aby ste z nej neskôr mohli pripraviť šťavu, dusené jedlá, nákypy, zeleninové prílohy a pridať ju do kaše.
Druhú časť – poškodené plody a tie bez stopiek, by ste mali poslať do mrazničky, vopred nakrájané na kocky a zabalené vo vreckách alebo nádobách.
Takéto prípravky sú ideálne aj na dusenie alebo pečenie.
Určite si pripravte konzervovanú tekvicu – obzvlášť chutný je džem, na ktorý budete potrebovať 1 kg tekvicovej dužiny, 1 citrón, 1 kg cukru a škoricu a zázvor podľa chuti.
Výrobky nakrájajte na kúsky a duste na miernom ohni, kým nezačnú púšťať šťavu; potom ich varte 20 minút, ochlaďte 2-4 hodiny, znovu varte ďalších 20 minút a zrolujte.
Ďalším spôsobom využitia tekvice je jej sušenie. Sušená tekvica sa potom môže pridávať do polievok, dusených a iných jedál. Kúsky tekvice môžete sušiť v sušičke alebo v rúre.