Cibuľa dozrieva od konca júla do polovice augusta.Fyziologická zrelosť, čo je štádium, keď sa tvorí klíčok a zatvára sa šťavnatý list, nastáva skôr, ako sú zelené listy úplne vysušené, ale cibule sú stále vždy „nažive&ldquo.Prenos živín do jeho otvorených šťavnatých listov naďalej zvyšuje jeho hmotnosť.Vzhľadom na kvalitu cibuľky, ktorá je dôležitá pre konzerváciu a fakt, že prírastok hmotnosti pokračuje aj po extrakcii, sa táto práca začína, keď polovica rastlín zaľahne.
Odstránené rastliny by mali byť ponechané na povrchu pozemku v tenkej vrstve, aby sa rozliali, „prevrátili“ všetku nahromadenú potravu z listov a falošného stromu do cibúľ a zároveň tvorili veľké množstvo suchých krycích šupín, ktoré ich budú chrániť pri skladovaní.Ak to poveternostné podmienky dovolia, je lepšie počkať s vyťažením päť až sedem dní, aby všetka rastlinná hmota preležala, krčok cibule bol dobre uzavretý a dozreli v zemi.Pre naše kopcovité a horské podmienky je ponechanie cibúľ v zemi alebo na pozemku vždy riskantné, pretože sú dni, najmä noci, s nižšou teplotou, častejšie dažde, čo vedie k začiatku rastu koreňov a klíčky vo vnútri cibule účet živín z uzavretých šťavnatých listov.Z tohto dôvodu môžu nastať straty 35 až 75 percent.Vznik cibuľky (klíčku) z pokoja zároveň vedie k rýchlemu rastu, čo sa niekedy stáva už v septembri.Pre odrodu, ale aj pre kvalitu samotnej produkcie je charakteristická rýchla klíčivosť, teda krátke skladovanie.
Extrakcia môže byť mechanická alebo ručná.Ak sú obaľovacie listy dostatočne suché a pevné, praktizuje sa plne mechanizovaná extrakcia a rýchle uskladnenie cibúľ.Na malých plochách, v záhradách, sa cibuľa zbiera ručne a pletú sa do vencov.Sú zavesené na prievanu, kde stoja minimálne jeden mesiac, možno aj dlhšie.Je to dobrý spôsob odvodnenia a dozrievania cibule.
Úspešnosť uchovávania cibule závisí od mnohých faktorov, v prvom rade je dôležitý zdravotný stav cibúľ, dôležitá je aj teplota a vlhkosť vzduchu v sklade, ďalej je to odroda, ktorá závisí od obsahu sušiny.Cibuľky získané z rastlín napadnutých plesňou zvyčajne obsahujú mycélium huby, ktoré sa pri skladovaní rozširuje a spôsobuje hnitie.Cibuľa z priameho výsevu býva menej napadnutá a je vhodnejšia na uskladnenie.To je výhoda cibule získanej zo semien a nevýhodou je najmä nižší obsah sušiny asi o dve percentá.