Cibuľa dozrieva od konca júla do polovice augusta.Fyziologická zrelosť, čo je štádium, keď sa tvorí klíčok a zatvára sa šťavnatý list, nastáva skôr, ako sú zelené listy úplne vysušené, ale cibule sú stále vždy „nažive&ldquo.Prenos živín do jeho otvorených šťavnatých listov naďalej zvyšuje jeho hmotnosť.Vzhľadom na kvalitu cibuľky, ktorá je dôležitá pre konzerváciu a fakt, že prírastok hmotnosti pokračuje aj po extrakcii, sa táto práca začína, keď polovica rastlín zaľahne.
Odstránené rastliny by mali byť ponechané na povrchu pozemku v tenkej vrstve, aby sa rozliali, „prevrátili“ všetku nahromadenú potravu z listov a falošného stromu do cibúľ a zároveň tvorili veľké množstvo suchých krycích šupín, ktoré ich budú chrániť pri skladovaní.Ak to poveternostné podmienky dovolia, je lepšie počkať s vyťažením päť až sedem dní, aby všetka rastlinná hmota preležala, krčok cibule bol dobre uzavretý a dozreli v zemi.Pre naše kopcovité a horské podmienky je ponechanie cibúľ v zemi alebo na pozemku vždy riskantné, pretože sú dni, najmä noci, s nižšou teplotou, častejšie dažde, čo vedie k začiatku rastu koreňov a klíčky vo vnútri cibule účet živín z uzavretých šťavnatých listov.Z tohto dôvodu môžu nastať straty 35 až 75 percent.Vznik cibuľky (klíčku) z pokoja zároveň vedie k rýchlemu rastu, čo sa niekedy stáva už v septembri.Pre odrodu, ale aj pre kvalitu samotnej produkcie je charakteristická rýchla klíčivosť, teda krátke skladovanie.
Extrakcia môže byť mechanická alebo ručná.Ak sú obaľovacie listy dostatočne suché a pevné, praktizuje sa plne mechanizovaná extrakcia a rýchle uskladnenie cibúľ.Na malých plochách, v záhradách, sa cibuľa zbiera ručne a pletú sa do vencov.Sú zavesené na prievanu, kde stoja minimálne jeden mesiac, možno aj dlhšie.Je to dobrý spôsob odvodnenia a dozrievania cibule.
Úspešnosť uchovávania cibule závisí od mnohých faktorov, v prvom rade je dôležitý zdravotný stav cibúľ, dôležitá je aj teplota a vlhkosť vzduchu v sklade, ďalej je to odroda, ktorá závisí od obsahu sušiny.Cibuľky získané z rastlín napadnutých plesňou zvyčajne obsahujú mycélium huby, ktoré sa pri skladovaní rozširuje a spôsobuje hnitie.Cibuľa z priameho výsevu býva menej napadnutá a je vhodnejšia na uskladnenie.To je výhoda cibule získanej zo semien a nevýhodou je najmä nižší obsah sušiny asi o dve percentá.
Článok uvádza dôležitý postup pri extrakcii a skladovaní cibule. Avšak, nezabúdajme tiež na dôležitosť správnej teploty skladovania cibule po jej odstránení.
Mohlo by byť užitočné pridať odporúčania týkajúce sa optimálnych teplôt pre skladovanie, aby sme zabezpečili maximálnu kvalitu a dlhšiu životnosť našich cibúľ.