HomeRastlinyExtrakcia a skladovanie cibule: Ako zabezpečiť kvalitu

Extrakcia a skladovanie cibule: Ako zabezpečiť kvalitu

Cibuľa dozrieva od konca júla do polovice augusta.Fyziologická zrelosť, čo je štádium, keď sa tvorí klíčok a zatvára sa šťavnatý list, nastáva skôr, ako sú zelené listy úplne vysušené, ale cibule sú stále vždy „nažive&ldquo.Prenos živín do jeho otvorených šťavnatých listov naďalej zvyšuje jeho hmotnosť.Vzhľadom na kvalitu cibuľky, ktorá je dôležitá pre konzerváciu a fakt, že prírastok hmotnosti pokračuje aj po extrakcii, sa táto práca začína, keď polovica rastlín zaľahne.
Odstránené rastliny by mali byť ponechané na povrchu pozemku v tenkej vrstve, aby sa rozliali, „prevrátili“ všetku nahromadenú potravu z listov a falošného stromu do cibúľ a zároveň tvorili veľké množstvo suchých krycích šupín, ktoré ich budú chrániť pri skladovaní.Ak to poveternostné podmienky dovolia, je lepšie počkať s vyťažením päť až sedem dní, aby všetka rastlinná hmota preležala, krčok cibule bol dobre uzavretý a dozreli v zemi.Pre naše kopcovité a horské podmienky je ponechanie cibúľ v zemi alebo na pozemku vždy riskantné, pretože sú dni, najmä noci, s nižšou teplotou, častejšie dažde, čo vedie k začiatku rastu koreňov a klíčky vo vnútri cibule účet živín z uzavretých šťavnatých listov.Z tohto dôvodu môžu nastať straty 35 až 75 percent.Vznik cibuľky (klíčku) z pokoja zároveň vedie k rýchlemu rastu, čo sa niekedy stáva už v septembri.Pre odrodu, ale aj pre kvalitu samotnej produkcie je charakteristická rýchla klíčivosť, teda krátke skladovanie.
Extrakcia môže byť mechanická alebo ručná.Ak sú obaľovacie listy dostatočne suché a pevné, praktizuje sa plne mechanizovaná extrakcia a rýchle uskladnenie cibúľ.Na malých plochách, v záhradách, sa cibuľa zbiera ručne a pletú sa do vencov.Sú zavesené na prievanu, kde stoja minimálne jeden mesiac, možno aj dlhšie.Je to dobrý spôsob odvodnenia a dozrievania cibule.
Úspešnosť uchovávania cibule závisí od mnohých faktorov, v prvom rade je dôležitý zdravotný stav cibúľ, dôležitá je aj teplota a vlhkosť vzduchu v sklade, ďalej je to odroda, ktorá závisí od obsahu sušiny.Cibuľky získané z rastlín napadnutých plesňou zvyčajne obsahujú mycélium huby, ktoré sa pri skladovaní rozširuje a spôsobuje hnitie.Cibuľa z priameho výsevu býva menej napadnutá a je vhodnejšia na uskladnenie.To je výhoda cibule získanej zo semien a nevýhodou je najmä nižší obsah sušiny asi o dve percentá.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. Článok uvádza dôležitý postup pri extrakcii a skladovaní cibule. Avšak, nezabúdajme tiež na dôležitosť správnej teploty skladovania cibule po jej odstránení.
    Mohlo by byť užitočné pridať odporúčania týkajúce sa optimálnych teplôt pre skladovanie, aby sme zabezpečili maximálnu kvalitu a dlhšiu životnosť našich cibúľ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Čo hovorí lekárska záznam republikánskej kandidátky Kamaly Harrisovej

Viceprezidentka Kamala Harrisová, demokratická kandidátka na post prezidenta USA.prezidentské voľby, zverejnila v sobotu list od svojho lekára, v ktorom ju vyhlásil za zdravú...

Čo robiť, ak je pôda príliš kyprá a drobí sa na prach: týmto by mal chalupár posypať zem.

Mnohí chalupári sa sťažujú na takýto problém, ako je nadmerná hustota pôdy. Existuje však pomerne veľa záhradkárov, ktorí sa stretávajú s opačným problémom.Ide...

Ako rozoznať rozmrazené a chladené mäso: hlavné znaky – nenechajte sa oklamať.

K výberu mäsa - bez ohľadu na to, či v obchode alebo na trhu - by ste mali pristupovať so všetkou zodpovednosťou, ak...

Liga národov: Taliansko vs Belgicko – súboj dňa sa hrá na Olimpicu

V stredu 10. októbra o 21:45 hod. sa na Stadio Olimpico v Ríme uskutoční zápas Taliansko - Belgicko, ktorý sa započítava do 2. skupiny...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?