HomeRastlinyExtrakcia a skladovanie cibule: Ako zabezpečiť kvalitu

Extrakcia a skladovanie cibule: Ako zabezpečiť kvalitu

Cibuľa dozrieva od konca júla do polovice augusta.Fyziologická zrelosť, čo je štádium, keď sa tvorí klíčok a zatvára sa šťavnatý list, nastáva skôr, ako sú zelené listy úplne vysušené, ale cibule sú stále vždy „nažive&ldquo.Prenos živín do jeho otvorených šťavnatých listov naďalej zvyšuje jeho hmotnosť.Vzhľadom na kvalitu cibuľky, ktorá je dôležitá pre konzerváciu a fakt, že prírastok hmotnosti pokračuje aj po extrakcii, sa táto práca začína, keď polovica rastlín zaľahne.
Odstránené rastliny by mali byť ponechané na povrchu pozemku v tenkej vrstve, aby sa rozliali, „prevrátili“ všetku nahromadenú potravu z listov a falošného stromu do cibúľ a zároveň tvorili veľké množstvo suchých krycích šupín, ktoré ich budú chrániť pri skladovaní.Ak to poveternostné podmienky dovolia, je lepšie počkať s vyťažením päť až sedem dní, aby všetka rastlinná hmota preležala, krčok cibule bol dobre uzavretý a dozreli v zemi.Pre naše kopcovité a horské podmienky je ponechanie cibúľ v zemi alebo na pozemku vždy riskantné, pretože sú dni, najmä noci, s nižšou teplotou, častejšie dažde, čo vedie k začiatku rastu koreňov a klíčky vo vnútri cibule účet živín z uzavretých šťavnatých listov.Z tohto dôvodu môžu nastať straty 35 až 75 percent.Vznik cibuľky (klíčku) z pokoja zároveň vedie k rýchlemu rastu, čo sa niekedy stáva už v septembri.Pre odrodu, ale aj pre kvalitu samotnej produkcie je charakteristická rýchla klíčivosť, teda krátke skladovanie.
Extrakcia môže byť mechanická alebo ručná.Ak sú obaľovacie listy dostatočne suché a pevné, praktizuje sa plne mechanizovaná extrakcia a rýchle uskladnenie cibúľ.Na malých plochách, v záhradách, sa cibuľa zbiera ručne a pletú sa do vencov.Sú zavesené na prievanu, kde stoja minimálne jeden mesiac, možno aj dlhšie.Je to dobrý spôsob odvodnenia a dozrievania cibule.
Úspešnosť uchovávania cibule závisí od mnohých faktorov, v prvom rade je dôležitý zdravotný stav cibúľ, dôležitá je aj teplota a vlhkosť vzduchu v sklade, ďalej je to odroda, ktorá závisí od obsahu sušiny.Cibuľky získané z rastlín napadnutých plesňou zvyčajne obsahujú mycélium huby, ktoré sa pri skladovaní rozširuje a spôsobuje hnitie.Cibuľa z priameho výsevu býva menej napadnutá a je vhodnejšia na uskladnenie.To je výhoda cibule získanej zo semien a nevýhodou je najmä nižší obsah sušiny asi o dve percentá.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Vankúše s nadýchaným krémom: Kávový tip na popoludnie!

Dnes si spolu pripravíme mini koláčiky so šťavnatým a nadýchaným čokoládovým krémom, ktoré sú úplne hotové za 25 minút! Áno, počujete správne.Tak toto je...

Kedy by sa mal cesnak zbierať: bez týchto znalostí sa úroda nezachová

Každý záhradník vám povie, že nestačí pestovať úrodu – dôležité je správne ju zozbierať, inak nebude uskladnená.. V júli začínajú letní obyvatelia okrem...

Nádherné kocky preliate ľahkým vanilkovým krémom!

Ak patríte medzi milovníkov tvarohových dezertov, potom je tento recept určený práve vám! Dnes si spoločne pripravíme práve tvarohovú mňamku.Konkrétne si dnes pripravíme lahodný...

Nasypte uhorky sódou: aký je účinok sódy bikarbóny a kedy by som mal svoje uhorky hnojiť?

Polievaním uhoriek roztokom sódy bikarbóny môžete výrazne zlepšiť kvalitu úrody..Povieme vám, ako pripraviť hnojivo na uhorky na báze sódy.Ako kŕmiť uhorky sódouNa desať...

Nedávné komentáře