Domáca kysnutá orechová a maková štrúdľa s džemom je dokonalou sladkou pochúťkou, ktorá vonia po tradícii a domove.Tento klasický dezert spája jemné kysnuté cesto s bohatou orechovou a makovou náplňou, ktorú krásne dopĺňa sladký džem.Poďme na recept!
Navštívte aj našu facebookovú skupinu Inšpirácia na sladké recepty, kde nájdete každý deň skvelé tipy.
Domáca kysnutá orechová a maková štrúdľa s džemom
Čo budeme potrebovať:
Orechová náplň:
Maková náplň:
Kvások:
Cesto:
Ostatné:
Ako budeme postupovať:.
1. Orechová náplň: Do misy vsypte mleté vlašské orechy, prisypte cukor, dochuťte ľubovoľným džemom a prilejte teplé mlieko – premiešajte a orechová náplň hotová!
2. Maková náplň: Do misy nasypte mak, prisypte cukor, dochuťte ľubovoľným džemom, prilejte teplé mlieko – premiešajte a maková náplň hotová!
3. Kvások: Najprv do misy rozdrobte čerstvé droždie alebo nasypte sušené droždie, prisypte cukor a prilejte mlieko – dobre premiešajte a nechajte 10 minút pôsobiť.
4. Cesto: Do misy nasypte hladkú múku a prisypte soľ – jemne premiešajte.Ďalej do misy prilejte teplú vodu, olej, vmiešajte pripravený kvások a ručne vypracujte cesto.Potom cesto ešte prelejte olejom a pokračujte vhneteniu.
5.Následne misu vymažte trochou oleja a položte doň vypracované cesto.Prikryte misu utierkou a nechajte cesto 30 minút kysnúť na teplom mieste.
6.Po 30 minútach vykysnuté cesto položte na čistú plochu jemne vysypanú múkou a potretú trochou oleja.Cesto rozdeľte na 4 približne rovnaké diely, z ktorých vytvarujte guľu a celé ich potrite olejom.Potom prikryte utierkou a nechajte 15 minút odpočívať.
7.Po 15 minútach vytvarujte prvý diel cesta do tvaru obdĺžnika, ktorý môžete prikryť celofánom, aby sa vám lepšie rozvaľkal a po vyváľaní cesta odstráňte celofán.
8.Na vyvaľkané cesto jemne po celej ploche rozotrite 1/2 orechovej náplne a zrolujte do rolky.Zrolovanú rolku na konci zlepte sdruhým vyváľaným obdĺžnikom, potom rozotrite druhú 1/2 orechovej náplne a spoločne zrolujte do rolády.Rovnaký postup opakujte aj pri makovej roláde.
9.Pripravte plech alebo formu vyloženú a rozdelenú papierom, vložte do nej obe štrúdle a prepichnite ich špajľou.
10.Nakoniec ich potrite rozšľahaným žĺtkom zmiešaným smliekom, aby po upečení boli krásne zlatisté.Pečte v predhriatej rúre 40-45 minút pri 180 ° C dozlatista, alebo podľa potreby.
11.Domácu kysnutú orechovú a makovú štrúdľu s džemom po upečení nakrájajte a podávajte sláskou, veľkou chuťou a radosťou.
Priatelia, prajeme Vám dobrú chuť!
Pokiaľ aj vy máte svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchárka a navštívte aj skupinu Prima Inšpirácie, kde nájdete každý deň množstvo skvelých receptov.
Chcela by som vidieť viac vizuálnych pomôcok alebo príkladov, aby som lepšie porozumela postupu v recepte. Často je užitočné mať ilustrácie alebo fotky k jednotlivým krokom, aby bolo jasné, ako presne postupovať. Bez nich sa mi ťažko predstavuje celý proces.