Odborníci na výživu odporúčajú venovať väčšiu pozornosť orechom a semienkam, celozrnným obilninám a ďalšej zelenine.
Quinoa sa často spomína v odporúčaniach, ale málokto má predstavu, ako ju správne variť alebo s čím ju kombinovať.
Odborníčka nášho časopisu, Julia Archipova – kuchárka a pekárka štvrtej kategórie, vám ukáže, ako pripraviť chutný šalát s quinoou.
Požiadavky: ‚Pripravte si nasledujúce suroviny:
Ako variť
1. Quinou opláchnite v studenej vode, následne ju pridajte do vriacej vody a varte v osolenej vode 10 minút pod pokrievkou. Potom ju odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
2. Nasekaný cesnak zmiešajte s rastlinným olejom, pridajte citrónovú šťavu a med, osolte a okoreňte podľa chuti.
3. Uhorky, cibuľu, paradajky a očistenú sladkú papriku nakrájajte na kocky a nasekajte petržlenovú vňať.
4. Zmiešajte zeleninu a quinou v šalátovej mise, pokvapkajte dresingom a dôkladne premiešajte.
Nechajte vychladnúť a podávajte ako prílohu k mäsu alebo rybám. Vychutnajte si!