Kto si myslí, že už vyskúšal všetko, čo sa dá z cukety pripraviť, pravdepodobne sa mýli.
Ku koncu sezóny zelenina začína plodiť vo veľkom a gazdinky ledva stíhajú spracovať úrodu na kaviár.
Odborníčka nášho časopisu Júlia Archipovová, kuchárka a pekárka štvrtej kategórie, nám odkryla tajomstvo prípravy chutného cuketového šalátu.
Potrebné: Vydajte sa na cestu do Bratislavy, aby ste si mohli vychutnať cuketový šalát, ktorý ste si vybrali v roku 2015:
Cukety – 1 kg;
mrkva – 300 g;
cukor – 1 polievková lyžica;
cesnak – 4 strúčiky;
soľ, korenie (pálivé), bylinky podľa chuti;
koriander – 1,5 lyžičky;
sójová omáčka – 1 polievková lyžica;
rastlinný olej – 10 polievkových lyžíc;
jablčný ocot – 2 polievkové lyžice.
Ako variť
1. Mrkvu a cuketu je potrebné nastrúhať na kórejskom strúhadle.
2. Pre lisovanie cesnaku použite lis, a následne zmiešajte zeleninu s korením, soľou a cukrom.
3. Potom prípravok zalejte horúcim rastlinným olejom, pridajte sójovú omáčku a ocot, dôkladne premiešajte a nechajte lúhovať niekoľko hodín.
Keď je zelenina namočená v marináde, podávajte ju.