HomeCibuľaCesnakové šupky nevyhadzujte! Keď si uvedomíte, aké sú cenné, budete ich používať...

Cesnakové šupky nevyhadzujte! Keď si uvedomíte, aké sú cenné, budete ich používať stále

Predpokladá sa, že cesnak prvýkrát vypestovali Egypťania a zohral dôležitú úlohu v ich kultúre.Bol považovaný za posvätnú rastlinu a často sa nachádzal v hrobkách faraónov.Pre svoju intenzívnu vôňu a chuť sa cesnak nepoužíva ako zelenina v užšom slova zmysle, ale predovšetkým ako prídavok do mnohých jedál.Podľa zloženia má vysokú nutričnú hodnotu.Semená cesnaku obsahujú vodu, bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a minerály: sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo, síru.Hlavné vitamíny prítomné v cesnaku: karotén, vitamín E, B1, B2, B3 a vitamín C.Jeho zdravotná hodnota je daná éterickým olejom, ktorý obsahuje síru (chuť a vôňa) a rastlinným antibiotikom – alicín, uvádza Agroklub.
Väčšina z nás zvyčajne vyhodí šupky do koša po ošúpaní cesnaku, je to bežný proces, pretože len málo ľudí vie, aké užitočné môžu byť.Šupka cesnaku je bohatá na antioxidanty.Preto je skvelý na imunitu a má protirakovinové vlastnosti.Mnohí odborníci sa zhodujú, že šupka má viac cenných látok ako samotný cesnak.Je tiež bohatý na špecifické flavonoly, ktoré znižujú krvný tlak a zabraňujú usadzovaniu na tepnách.Obsahuje tiež veľa vlákniny.Všetky tieto zložky sú skvelé pre zdravie srdca, tráviace problémy a znižovanie cholesterolu a niektorých druhov rakoviny.Pri používaní cesnakovej šupky dbajte na to, aby bola organická, inak si do stravy zavediete pesticídy.
Šupky sú podľa portálu Zdravsvet dobré predovšetkým do polievky.Jednoducho ich pridajte ku všetkým ingredienciám polievky a uvarte.Po uvarení polievku precedíme.Ak sa bojíte príliš výraznej chuti, pridajte len lyžičku až dvoch strúčikov a ak máte radi výraznú chuť cesnaku, môžete pridať aj celý strúčik.
Polievku uvaríte aj len zo šupiek cesnaku.Je pripravený za 10-15 minút po zovretí vody.Takto získanú tekutinu môžete použiť na varenie ryže alebo pridať do rôznych omáčok a môžete ju ihneď konzumovať ako polievku, s pridaním rezancov alebo halušiek podľa želania.
Po vyčistení šupiek z cesnaku ich nevyhadzujte, vložte ich do vrecka a použite.Vyhoďte len tie kusy, ktoré sú špinavé.
Još nápad na použitie mušlí:
Vložte ich do mrazničky a použite na guláš a rôzne prívarky so zeleninou.
Pri varení pridajte niekoľko celých pažítiek a zjedzte, odporúčajú odborníci.Môžete ich zapiecť so zemiakmi a mäsom alebo pridať do duseného mäsa.
Môžete si tiež pripraviť čaj – dáme šupky cesnaku do gule a ponoríme do vriacej vody.Nechajte niekoľko minút pôsobiť.
Cesnak opražíme v šupke a pridáme do jedál.Po odstránení prvých špinavých vrstiev škrupiny zabaľte celé hlavy cesnaku do alobalu a pečte v rúre asi 40 minút pri 180 stupňoch.Takto upečený ho môžete skladovať v chladničke až sedem dní alebo v mrazničke až šesť týždňov.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Vankúše s nadýchaným krémom: Kávový tip na popoludnie!

Dnes si spolu pripravíme mini koláčiky so šťavnatým a nadýchaným čokoládovým krémom, ktoré sú úplne hotové za 25 minút! Áno, počujete správne.Tak toto je...

Kedy by sa mal cesnak zbierať: bez týchto znalostí sa úroda nezachová

Každý záhradník vám povie, že nestačí pestovať úrodu – dôležité je správne ju zozbierať, inak nebude uskladnená.. V júli začínajú letní obyvatelia okrem...

Nádherné kocky preliate ľahkým vanilkovým krémom!

Ak patríte medzi milovníkov tvarohových dezertov, potom je tento recept určený práve vám! Dnes si spoločne pripravíme práve tvarohovú mňamku.Konkrétne si dnes pripravíme lahodný...

Nasypte uhorky sódou: aký je účinok sódy bikarbóny a kedy by som mal svoje uhorky hnojiť?

Polievaním uhoriek roztokom sódy bikarbóny môžete výrazne zlepšiť kvalitu úrody..Povieme vám, ako pripraviť hnojivo na uhorky na báze sódy.Ako kŕmiť uhorky sódouNa desať...

Nedávné komentáře