Koniec leta a začiatok jesene je obdobím aktívneho zberu zemiakov..
Hľuzy však treba nielen okopávať, ale aj správne skladovať..
Každý záhradkár si určite želá, aby sa nazbieraná zelenina skladovala čo najdlhšie: minimálne do jari, prípadne až do leta.
Ako dosiahnuť takýto výsledok? Ukazuje sa, že všetko je veľmi jednoduché.
Listové listy jarabiny a repa prídu na pomoc letnému obyvateľovi.
Ako správne poslať zozbierané zemiaky na uskladnenie
Do debničiek umiestnite nielen hľuzy, ale aj listy jarabiny.
Vegetatívne orgány jarabiny sa vyznačujú baktericídnymi vlastnosťami.Listové čepele navyše absorbujú vlhkosť.
Takto zemiaky nezhnijú.
Na zemiaky môžete dať aj vrstvu cvikly.Táto koreňová zelenina tiež odvádza prebytočnú vlhkosť, čím chráni člena čeľade nočných.
Podmienky skladovania zemiakov
Správne „susedstvo“ zjavne nebude stačiť na výrazné zlepšenie skladovateľnosti zemiakov.
Je tiež potrebné zabezpečiť, aby v pivnici bolo normálne vetranie.
Tiež je potrebné pamätať na najvhodnejšiu teplotu na skladovanie zemiakov – cca 5 stupňov Celzia.
Že by čerstvý vzduch vo vyhni? Však no ne, pripájaním vkusnej repy si zemiaky oddýchnu od šedej pivničnej reality a budú mať celý jesenný kvôli tomú veľký kamoško uhorkovej fermentácie. Zabudnite na bežné pomôcky, jarabina a repa majú všetko pod palcom!