Paradajková šťava je veľmi zdravá, ale iba ak v nej nie je soľ. Pripravit ju na zimu nie je také zložité, ako by sa mohlo zdať.
Tiež predstavuje výborný spôsob, ako využiť hojnú úrodu paradajok, ktoré by inak mohli skaziť.
Odborníčka nášho časopisu Júlia Archipovová, kuchárka a pekárka štvrtej triedy, nám ukáže, ako zrolovať paradajkovú šťavu bez nutnosti sterilizácie.
Je to naozaj veľmi jednoduché.
1. Na začiatku by sa umyté paradajky mali pretláčať cez mlynček na mäso alebo ich môžete rozmixovať v mixéri. Predtým nie je na škodu odstrániť stopku.
2. Následne paradajkový pretlak preceďte cez sito, aby ste sa zbavili semienok a šupiek. V konečnom dôsledku získate čistú paradajkovú šťavu.
3. Potom pridajte korenie na dochutenie. Možnosti sú rôzne, od bežného čierneho korenia až po cesnak, lístky bazalky a koreň zázvoru.
4. Hrniec so šťavou postavte na sporák, priveďte do varu a varte 10 minút.
5. Nalejte do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Keď sú polotovary vychladnuté, uložte ich na uskladnenie.