Mnohí pestovatelia na dači sa opakovane stretávali s problémami pri skladovaní repy – kvôli chybám pri skladovaní sa koreňové plodiny pokazili a namiesto konzumácie zeleniny zo záhradky si ju museli kúpiť v obchode.
Preto ak chcete predĺžiť čerstvosť a kvalitu červenej repy na maximálne obdobie, mali by ste pochopiť základné princípy a metódy skladovania tejto koreňovej zeleniny.
Venujte pozornosť procesu zberu
Pri manipulácii s červenou repou treba postupovať mimoriadne opatrne, aby ste ju ochránili pred mechanickým poškodením.
Pri odstraňovaní zeminy z koreňových plodín je zakázané postupovať hrubo a vystavovať plodiny neopatrnej preprave.Poškodenie šupky a dužiny červenej repy spôsobuje prenikanie patogénov a koreňové plodiny nakoniec zhnijú a počas skladovania sa stanú nepoužiteľnými.
Dbajte na úroveň vlhkosti
V ideálnom prípade by úroveň vlhkosti v miestnosti, kde sa skladuje repa, nemala presiahnuť 90 %, preto neúnavne sledujte a v prípade potreby upravujte klímu v pivnici.
Ak zistíte, že vlhkosť v miestnosti nie je dostatočne vysoká, nechajte v pivnici 2-3 nádoby naplnené vodou.
Naopak, ak je v miestnosti nadbytok vlhkosti, dbajte na zníženie jej koncentrácie.
Na zníženie vlhkosti umiestnite do skladovacích priestorov nádoby so soľou, ktorá dobre absorbuje vlhkosť.A nezabudnite miestnosť vyvetrať – tento krok nielen zníži vlhkosť, ale aj zabráni vzniku plesní a škodlivých mikroorganizmov v pivnici.