Je známe, že včasný zber červenej repy je kľúčovým faktorom pre jej úspešné skladovanie.
Hlavným referenčným bodom sú termíny zberu, ktoré uvádza výrobca na obale semien.
Je však možné riadiť sa aj znakmi, ktoré poskytuje sama rastlina: listy repy, pripravené na zber, sú zožltnuté a zvädnuté, plevy sú poliehavé a veľkosť plodov zodpovedá odrodovým charakteristikám.
Červená repa sa najlepšie zbiera za suchého počasia, opatrným vytrhnutím koreňových plodín z pôdy a ich zdvihnutím za haluze.
Po zbere nožom opatrne odrežte úvrať, pričom si dávajte pozor, aby ste nepoškodili samotné korene.
Potom by sa repa mala usušiť na slnku, aby sa plátky vysušili a predišlo sa tak hnilobe.
Keď je repa hotová, pošlite ju do pivnice. Ideálne podmienky na skladovanie sú teplota -3, +1 stupňa Celzia a 90 % vlhkosť vzduchu.
Skúsení záhradníci preferujú posielať na skladovanie veľkú repu a malú repu používajú okamžite, rovnako ako poškodené koreňové plodiny.
Najlepšie je skladovať repu v piesku, ale ak je jej príliš veľa a nie je možné nazbierať dostatok piesku, je možné sa bez neho zaobísť a jednoducho všetku repu uložiť na už zozbierané zemiaky.
Faktom je, že počas skladovania sa zo zemiakov odparí veľké množstvo vlhkosti a repa ju absorbuje, čo zabraňuje ich vädnutiu.