Čo je to zemiakový gratin, nevie každý, nehovoriac o tom, ako pripraviť túto skvostnú prílohu.
Sú to vlastne zemiaky zapečené v rúre v krémovej syrovej omáčke.Je ideálna na slávnostný stôl.
Odborníčka nášho časopisu Júlia Archipovová – kuchárka, pekárka štvrtej kategórie porozprávala, ako pripraviť zemiakový gratin.
Požadované: ‚V prípade, že by ste chceli, aby sa vám podarilo pripraviť zemiakový guláš, môžete si ho pripraviť:
Ako variť
1.Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké okrúhle plátky, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
2.Ošúpeme a nakrájame cibuľu a cesnak, opražíme na rastlinnom oleji, kým zelenina nezmäkne, potom pridáme maslo, múku a premiešame.
3.Po 3 minútach prilejeme mlieko, premiešame, pridáme soľ, muškátový oriešok a smotanu.Miešajte a keď omáčka zhustne, vypnite ju.
4.Zemiaky poukladáme zvislo do formy na pečenie, zalejeme ich omáčkou, posypeme syrom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia na 55 minút.
Keď sú hotové, posypeme ich bylinkami a podávame. . . . Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké okrúhle plátky, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
2.Ošúpeme a nakrájame cibuľu a cesnak, opražíme na rastlinnom oleji, kým zelenina nezmäkne, potom pridáme maslo, múku a premiešame.
3.Po 3 minútach prilejeme mlieko, premiešame, pridáme soľ, muškátový oriešok a smotanu.Miešajte a keď omáčka zhustne, vypnite ju.
4.Zemiaky poukladáme zvislo do formy na pečenie, zalejeme ich omáčkou, posypeme syrom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia na 55 minút.
Keď sú hotové, posypeme ich bylinkami a podávame.Dobrú chuť!