Mnohí majú radi rezne ako hlavnú mäsovú pochúťku, ktorú sme zvyknutí pravidelne pripravovať..
Treba si však uvedomiť, že toto jedlo je veľmi vzdialené štandardom správnej výživy..
Ak budete jesť klasické rezne každý deň alebo niekoľkokrát týždenne, môžete si podkopať zdravie.
Preto šéfkuchárka Julia Arkhipova, odborníčka v našom časopise o varení, radí naučiť sa, ako urobiť jedlo zdravšie.
Aké 3 pravidlá vám s tým pomôžu?
Ovsené vločky namiesto chleba
Chlieb dodá jedlu požadovanú šťavnatosť a istú nadýchanosť, no klasické žemle a biele pečivo vašej postave a zdraviu škodia.
Preto sa ich oplatí nahradiť ovsenými vločkami.
Vyprážame na dobrom oleji
Je dôležité si uvedomiť, že bežný rafinovaný slnečnicový olej môže byť škodlivý.Preto je najlepšie zvoliť na vyprážanie olivový olej.
Je tu však nuansa: na takéto tepelné spracovanie sú vhodné iba rafinované výrobky.
Zelenina
Je lepšie „riediť“ mleté mäso akoukoľvek zeleninou, ktorá je po ruke.Na rezne sú skvelé lúpané paradajky, zemiaky, cuketa, mrkva a tekvica.
Každopádne je potrebné si uvedomiť, že aj tá „zdravá“ verzia rezňov s ovsenými vločkami a zeleninou nie je vždy najlepšou voľbou pre každého. Niektorí ľudia možno túto zmenu nebudú preferovať a mohlo by to pre nich znamenať stratu chuti. Možno by bolo dobré ponúknuť aj alternatívy pre tých, ktorí si prajú tradičnú chuť rezňov, ale chcú zároveň dbať na zdravie.