Schopnosť pripraviť zemiaky vynikajúcej kvality by mala byť základom každej gazdinky.
Veď tento produkt často slúži ako univerzálna príloha.
Preto sa oplatí poznať základné kulinárske tajomstvá, hovorí šéfkuchárka Yulia Arkhipova, odborníčka na varenie nášho časopisu.
Z čoho sa skladajú
Ak chcete, aby sa zemiaky drobili
V tomto prípade je dôležité sledovať intenzitu ohňa: drobivé zemiaky sa varia pri miernom varení. Časť tekutiny po uvarení scedíme, počkáme 10 minút, kým sa zelenina uvarí. Potom sa pridá mlieko so stredným obsahom tuku.
Pred týmto pokrmom sa osolí, aby zemiaky neboli čerstvé.
Ak je dôležité zachovať integritu zemiakov
V tomto prípade sa počas varenia pridávajú do hrnca prísady, ktoré zabraňujú rozvareniu zemiakov. Môže sa napríklad pridať jedna lyžica citrónovej šťavy.
Podobný účinok bude mať aj nálev, ktorý zostane z kyslej kapusty.
Soľ sa môže pridať aj pred varením. Niekedy sa pridáva trochu octu, aby sa zachovala celistvosť zeleniny.