Mnoho ľudí sa teší na úrodu tekvice, aby si vychutnali chutný a zdravý produkt..
Preto stojí za to vedieť, aké znaky naznačujú pripravenosť kultúry..
Aké znaky by ste si mali dávať pozor?
Ohodnoťte farbu
Jedným z dôležitých faktorov je farba tekvice.Ak je kultúra zrelá, stáva sa krásnou, jasnou a bohatou.Sfarbenie by malo byť charakteristické v závislosti od odrody.
Väčšinou sa tekvica sfarbí do pekného oranžového odtieňa.
Tupost
Ak sa vaše tekvice lesknú, je ešte priskoro na ich zber.Keď je plodina pripravená na zber, pokožka sa stáva matnou.
Zvuk
Zrelosť tekvice je vždy ľahké určiť podľa jej zvukov.Stačí len zaklopať.Ak počujete tupý zvuk, môžete začať so zberom.
Môžete tiež jednoducho zatlačiť na tekvicu: v zrelej plodine zostane šupka neporušená bez akýchkoľvek priehlbín alebo poškodenia.
Stonky
Ak je tekvica zrelá, lístie bude vyzerať suché a bez života.Môžete tiež cítiť stopku: mala by byť dosť tvrdá.
Vďaka týmto znakom môžete tekvicu zberať včas.
Niet pochyby, že rozpoznávanie zrelosti tekvíc je dôležité, ale osobne som si všimla, že nie vždy sa všetky tieto znaky zhodujú. Možno by bolo užitočné spomenúť aj ďalšie faktory, ako napríklad konzistencia mäsa tekvice, ktorá naznačuje jej skutočnú pripravenosť na konzumáciu.