HomeOvocieAko chrániť ovocie a zeleninu pred znehodnotením

Ako chrániť ovocie a zeleninu pred znehodnotením

Aby sa predišlo zbytočnému plytvaniu ovocím a zeleninou – ale aj peniaze – dôležité je vedieť správne skladovať určité potraviny.Vedeli ste napríklad, že paradajky by nemali ísť do chladničky a že zemiaky a cibuľa by sa mali uchovávať oddelene?.
V pomere k priemernému príjmu domácnosti sú potraviny v Chorvátsku druhé najdrahšie v Európe – len v Rumunsku minú ľudia vyššie percento mesačného platu na jedlo a nealkoholické nápoje.V Chorvátsku minie priemerná domácnosť na potraviny 13 percent svojho príjmu, zatiaľ čo priemer EÚ je takmer polovičný a dosahuje 7 percent.Hlavným dôvodom tejto zlej štatistiky je, že ich priemerná mesačná mzda je o tretinu nižšia ako priemer EÚ a ceny potravín z mesiaca na mesiac takmer nekontrolovateľne rastú.
Teda ceny tovarov a služieb pre osobnú spotrebu merané indexom spotrebiteľských cien v auguste 2023.v porovnaní s augustom 2022.v priemere boli vyššie o 7,8 percenta a v porovnaní s júlom tohto roka boli v priemere vyššie o 0,5 percenta, upozorňuje Štátny štatistický úrad.Práve preto sa veľa ľudí snaží na potravinách čo najviac ušetriť.
A jedným zo spôsobov je vyhnúť sa zbytočnému plytvaniu potravinami.Totiž ovocie a zelenina často končia v odpade, pretože nespĺňajú vysoké nároky na „krásu“, hoci vo väčšine prípadov sa takéto jedlo ešte dá zjesť.Plytvanie jedlom je veľmi zlozvyk, o tom niet pochýb a každý z nás s tým môže niečo urobiť.Naznačuje to nákupný reťazec Kaufland, ktorý kampaňou „Povedz, že jedlo nedám do koša“ chce upozorniť občanov na dôležitosť tejto témy a darovaním produktov pred termínom Chorvátskemu Červenému krížu a Chorvátskej charite predísť predčasnému plytvaniu potravinami.
Nižšie uvádzame cenné rady, ako správne skladovať ovocie a zeleninu, aby ste ich ochránili pred príliš rýchlym skazením, ktoré môžete začať praktizovať už dnes.
1.zemiak
Neuchovávajte ho v chladničke, ale skladujte ho na chladnom, tmavom mieste s relatívne vysokou vlhkosťou, s cirkuláciou vzduchu, radí The New York Times.Udržujte ho mimo dosahu cibule, banánov a iných potravín produkujúcich etylén.Zemiaky môžu trvať dlhšie ako tri týždne a sladké zemiaky o niečo menej – jeden až dva týždne.Vyhnite sa skladovaniu v chladničke a v plastových vreckách.
2.Ostatné korene a hľuzy
Odstráňte všetky listové zelené vrcholy.Pre najdlhšiu trvanlivosť skladujte túto zeleninu v chladničke v plastovom vrecku a kratšiu dobu, do dvoch týždňov, ju skladujte v zásuvke chladničky.Takto uskladnený paštrnák, repík, reďkovka, rutabagas a repík vydržia dlhšie ako tri týždne, mrkva bude dobrá až tri týždne.Ak chcete predĺžiť životnosť mrkvy, vložte ju do nádoby naplnenej vodou, prikryte igelitom a uložte do chladničky.Rada pre zázvor je uchovávať ho v chladničke vo vzduchotesnej nádobe, kde vydrží aj viac ako tri týždne.
3.Cibuľa a cesnak
Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste s nízkou vlhkosťou a malou cirkuláciou vzduchu, v polootvorenej alebo otvorenej nádobe.Tiež ho uchovávajte oddelene od zemiakov a sladkých zemiakov a neskladujte ho v chladničke a v plastových vreckách.Ich životnosť je dva týždne alebo o niečo dlhšie.Vzhľadom na to, že cibuľa veľmi ľahko absorbuje vlhkosť, čo spôsobuje jej rýchlejšie hnitie, dobrým trikom je zabaliť ju do čistých pančuchových nohavíc a zavesiť, pretože tak zostane dlhšie vzdušná a suchá.
4.Kapusta a paradajka
Nenakrájané hlávky kapusty môžete skladovať v zásuvke chladničky a po rozkrojení ich uzavrieť do vzduchotesnej nádoby.Nedávajte ich do blízkosti koláčov a jabĺk.&Scaron pokiaľ ide o paradajky, nedržte ich v chladničke, pretože stratia svoju ideálnu chuť a štruktúru, ale akš musíte ich dávať len vtedy, keď sú zrelé, aby ste oddialili hnilobu.
5.Tekvice a šparníky
Skladujte tekvicu pri izbovej teplote, kde je suchá a čerstvá a mimo dosahu banánov a iných výrobcov etylénu.Ich trvanlivosť je tri až šesť mesiacov.A vložte parogas do chladničky a poukladajte ich zvislo s odrezanými okrajmi ponorenými do misky alebo šálky s vodou.Na vrchy položte plastové vrecko.
6.listová zelenina
Šalát, kel, žeruchu a čakanku nie je potrebné umývať vopred, ale krátko pred konzumáciou a môžete ich skladovať s brokolicou a karfiolom v hermeticky uzavretých nádobách.Šalát vydrží do jednej nedele, ostatná zelenina do dvoch nedieľ.Vyhnite sa skladovaniu s jablkami a sušienkami.V prípade, že ste si uvedomili, že ste umyli príliš veľa šalátu, môžete prebytok uložiť do misky s papierovou utierkou navrchu a znova ju prikryť. plastovú fóliu.Obrúsok absorbuje vlhkosť, kvôli ktorej by listy šalátu inak veľmi rýchlo zhnedli.Okrem uterákov, radí Reader’s Digest, môžete listy posypať trochou soli, čo tiež pomáha vytiahnuť extra vlhkosť.
7.Jablká a koláče
Koláčiky môžu zostať pri izbovej teplote, kým trochu nedozrejú a potom ich môžete presunúť s jablkami do chladničky, kde budú v plastových vreckách.Vyhnite sa uchovávaniu mrkvy a jabĺk vedľa kapusty, listovej zeleniny a mrkvy.Ideálne je použiť podnos určený na ovocie, ktoré nie je citlivé na etylén, ako sú jahody, čučoriedky, pomaranče a maliny.Odporúča sa ich spotrebovať do dvoch týždňov, hoci jablká môžu vydržať aj dlhšie.
8.Mango a avokádo
Nezrelé mango skladujte pri izbovej teplote a po dozretí ich dajte do chladničky, nie však blízko jabĺk a koláčov.Čo sa týka avokáda, nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote a ak ho neplánujete čoskoro použiť, dajte ho do chladničky.V prípade, že použijete len polovicu, aby ste predišli nežiadúcej hnedej farbe, postriekajte ju citrónovou alebo limetkovou šťavou, pretože to oddiali zhnednutie aspoň o deň.Rovnaký efekt bude mať, ak avokádo skladujete v hermeticky uzavretej nádobe s cibuľou, len myslite na to, že nasaje chuť cibule.
9.citrusové plody
Uchovávajte ho pri izbovej teplote až sedem dní a pre dlhšie skladovanie ho vložte do chladničky.Grapefruity, pomaranče, citróny a limetky vydržia pri izbovej teplote jeden až dva týždne, v chladničke aj viac ako dva týždne.Odporúča sa nedávať citróny a limetky do plastových vrecúšok a nie do blízkosti jabĺk, jahôd a banánov.
10.Bobule
Pred uložením do chladničky umyte jahody, maliny a iné bobule zmesou octu a vody – urobte pomer asi 1:3.Potom opláchnite vodou a dôkladne osušte.Inak ide o dobrú dezinfekčnú taktiku, ktorá zabráni vzniku plesní, čo môže predĺžiť trvanlivosť o niekoľko týždňov.
nezávislá.com

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Vankúše s nadýchaným krémom: Kávový tip na popoludnie!

Dnes si spolu pripravíme mini koláčiky so šťavnatým a nadýchaným čokoládovým krémom, ktoré sú úplne hotové za 25 minút! Áno, počujete správne.Tak toto je...

Kedy by sa mal cesnak zbierať: bez týchto znalostí sa úroda nezachová

Každý záhradník vám povie, že nestačí pestovať úrodu – dôležité je správne ju zozbierať, inak nebude uskladnená.. V júli začínajú letní obyvatelia okrem...

Nádherné kocky preliate ľahkým vanilkovým krémom!

Ak patríte medzi milovníkov tvarohových dezertov, potom je tento recept určený práve vám! Dnes si spoločne pripravíme práve tvarohovú mňamku.Konkrétne si dnes pripravíme lahodný...

Nasypte uhorky sódou: aký je účinok sódy bikarbóny a kedy by som mal svoje uhorky hnojiť?

Polievaním uhoriek roztokom sódy bikarbóny môžete výrazne zlepšiť kvalitu úrody..Povieme vám, ako pripraviť hnojivo na uhorky na báze sódy.Ako kŕmiť uhorky sódouNa desať...

Nedávné komentáře