Niekedy sme prekvapení, aký dobrý nápoj sa podáva v kaviarni: doma si taký nápoj nemôžete pripraviť.
Domnievame sa, že dôvody sú jednoduché: kvalitné suroviny a profesionálne vybavenie..
Ale nie vždy je to tak, upozorňuje kuchárska expertka nášho časopisu, šéfkuchárka Julia Archipova.
Aké chyby robíme?
Uskladnenie obilia v nevhodných nádobách
Nádoba musí byť vzduchotesná, pretože zrná stratia svoju arómu a chuť.Výsledkom bude veľmi priemerný nápoj, aj keby samotné zrná boli dobré.
Mletá káva
Ak ste gurmán, mali by ste si kávu namlieť tesne pred prípravou nápoja.Mletá káva stráca svoju chuť a bohatosť.
Varná voda
Horúca voda oberá aj kvalitnú kávu o jej chuťové nuansy.Voda by sa preto mala najprv ochladiť.Za optimálnu sa považuje tekutina v rozmedzí 94-95 stupňov.
Cukor
Netreba zabúdať, že káva po pridaní cukru stráca svoju jedinečnosť.Jej chuť sa stáva chudobnejšou a jednoduchšou.Preto sa skutoční znalci snažia cukru vyhýbať.
Myslím si, že článok je veľmi informatívny a poučný o chybách pri príprave kávy. Avšak, možno by bolo ešte užitočnejšie zohľadniť aj rôzne druhy kávy a ako sa správne spracovávajú, aby sme mohli čitatelia ešte viac obohatiť v znalostiach o tomto lahodnom nápoji.