K výberu mäsa – bez ohľadu na to, či v obchode alebo na trhu – by ste mali pristupovať so všetkou zodpovednosťou, ak sa chcete vyhnúť zdravotným problémom.‘.
Preto by ste si mali osvojiť schopnosť rozlišovať medzi chladeným a rozmrazeným mäsom.O tom, ako posúdiť kvalitu mäsových výrobkov, porozprávala odborníčka internetového vydania BelNovosti Júlia Archipovová.
Farebnosť
Čerstvé mäso možno rozpoznať podľa farby: farba chladeného hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa je jasná a prirodzená.Závisí od druhu mäsa a môže sa pohybovať od ružovej až po tmavoružovú.
Tuk
Ak je mäso chladené, jeho tuková vrstva bude biela alebo krémová a žilky budú rovnomerné a dobre ohraničené.
Ak vidíte, že tuk získal červenkastý odtieň alebo zmäkol, môže to znamenať, že mäso bolo rozmrazené a potom znovu zmrazené, čo zhoršuje jeho kvalitu.
Zápach
Čerstvé mäso bude mať nenápadný charakteristický zápach, zatiaľ čo štipľavá, nepríjemná alebo kyslá ‚vôňa‘ naznačuje, že výrobok sa pokazil.
Konzistencia
Vykonajte malý test stlačením kúska mäsa prstom.Na dotyk by mal byť pevný a jamka, ktorá zostala po tlaku, by sa mala rýchlo vrátiť do svojho tvaru.
Lepkavé mäso alebo príliš mäkké mäso by vás malo viesť k presvedčeniu, že mäso bolo rozmrazené a skladované v nevhodných podmienkach.