Všeobecne sa verí, že existujú len štyri základné chute: horká, kyslá, sladká, slaná.
V skutočnosti existuje ešte piata chuť.Má svoj vlastný názov ‚umami‘.
Na opis tejto chuti sa bežne používajú tieto prídavné mená: mäsová, bielkovinová, príjemná.
Je potrebné zdôrazniť, že práve umami umožňuje premeniť mnohé štandardné jedlá na skutočné kulinárske majstrovské diela.
Ale akú prísadu treba použiť, aby pokrm získal príjemnú chuť?
Na túto otázku odpovedala Julia Archipova, odborníčka v oblasti kuchárstva, kuchárka a pekárka štvrtej kategórie internetového vydania Belnovosti.
Čo pridať do polievky, duseného mäsa alebo ryže na zvýraznenie chuti
Zdrojom tejto ‚piatej chuti‘ je sójová omáčka.
Neváhajte a použite túto prísadu pri príprave polievky.Dve čajové lyžičky spomínanej čiernej tekutiny vystačia na celý hrniec.
Podobným pravidlom sa môžete riadiť aj pri príprave duseného mäsa.
Máte pocit, že sa chute kúskov mäsa a zeleniny dobre nerozvíjajú? Stačí pridať trochu sójovej omáčky!
Podobný prídavok zlepší aj ryžovú kašu.Vďaka ‚piatej chuti‘ sa štandardná príloha zmení na skutočnú lahôdku.