Varené vajcia sú nepostrádateľnou ingredienciou mnohých jedál.
Niekedy však ani skúsení kuchári nedokážu starostlivo nakrájať rozpadávajúci sa žĺtok, čo nepochybne veľmi kazí vzhľad pokrmu.
Našťastie, odborníčka internetového vydania BelNovosti, kuchárka Julia Archipovová, vie, čo robiť, aby sa vajcia uvarené natvrdo krásne krájali.
Na začiatok je potrebné uvariť samotné vajíčka podľa všetkých pravidiel: nemožno ich len tak hodiť do vriacej vody – výrobok treba vložiť do studenej vody, počkať, kým zovrie, a potom znížiť teplotu a variť vajíčka 8-10 minút.
Uvarené vajcia ihneď pošlite do vopred pripravenej nádoby so studenou vodou – tým nielen zastavíte proces varenia, ale aj uľahčíte odstránenie škrupín.
Potom nájdite primerane ostrý nôž s tenkou a dlhou čepeľou a vložte ho do studenej vody (je lepšie pridať do nej pár kociek ľadu).
Pred ďalším rezom schlaďte nôž vo vode – studená čepeľ je kľúčom k rovnomernému a čistému rezu s minimálnym poškodením žĺtka.
A nezabudnite: ponáhľanie sa nepomôže – rezy treba robiť pomaly a bez ponáhľania sa.