Sovietska éra v nás zanechala mnoho rozporuplných spomienok..
Na jednej strane neustály nedostatok, dlhé rady a skromný sortiment v obchodoch.Na druhej strane úžasná chuť mnohých výrobkov, ktorá mnohým stále zostáva v pamäti .
Teraz sa moderné analógie týchto výrobkov nemôžu porovnávať s tým, čo bolo kedysi.
Spomeňme si na päť výrobkov, ktoré boli v ZSSR skutočne chutné, ale časom stratili svoje pôvodné vlastnosti.
Kondenzované mlieko
Kondenzované mlieko v Sovietskom zväze malo vlastné prísne normy kvality stanovené GOST.
Vyrábala sa výlučne z normalizovaného kravského mlieka a cukru, niekedy sa do nej pridávalo kakao alebo káva.Chuť tohto kondenzovaného mlieka bola jedinečná a mohlo sa jesť priamo z nádoby lyžičkou.
Dnešné kondenzované mlieko často obsahuje palmový olej, sójové prísady a konzervačné látky, ktoré výrazne zhoršujú jeho chuť a kvalitu.Mnohí ľudia si ešte pamätajú, aké chutné bolo kondenzované mlieko v ich detstve.
Guláš
V sovietskych časoch bol guláš strategickým produktom a tešil sa veľkej obľube.
Balil sa do plechových konzerv pokrytých vrstvou oleja, čo umožňovalo dlhodobé skladovanie výrobku.Dnes je takmer nemožné nájsť guláš, ktorý by sa podobal tomu zo ZSSR.
Moderné verzie obsahujú konzervačné látky, čím sa ich chuť vzďaľuje od pôvodnej.
Tavené syry
Tavené syry Družba, Volna a Jantar boli obľúbenou pochúťkou mnohých sovietskych občanov.
Vyrábali sa z pravého tvarohu a mlieka a ich rozmanitosť chutí bola pôsobivá: údené, sladké, korenené a bylinkové.
Moderné analógy sa napriek známym názvom často nedokážu chuťovo a kvalitatívne vyrovnať pôvodným sovietskym výrobkom.
V súčasnosti tavené syry často obsahujú rastlinné tuky a chemické prísady, čo negatívne ovplyvňuje ich chuť.
Limonády
Sovietske limonády ako Buratino, Duchesse a Kolokolčik boli neoddeliteľnou súčasťou každej detskej oslavy.Tieto nápoje sa vyrábali z prírodných surovín a mali jedinečnú chuť.
Moderné limonády napriek svojej rozmanitosti najčastejšie obsahujú umelé arómy a farbivá.
Mliečny karamel
Maslové ‚Kis-kis‘, ‚Tuzik‘ a ‚Golden Key‘ boli obľúbené sladkosti u detí aj dospelých.
Ich mliečna chuť bola taká bohatá a jedinečná, že si ju ľudia pamätali dlhé roky.Dnešné karamelky sú oveľa horšie ako ich predchodcovia.
Moderní výrobcovia často používajú lacné prísady a pridávajú konzervačné látky, čo negatívne ovplyvňuje chuť a štruktúru týchto cukríkov.
Pudingové koláče
Pudingové torty alebo ekléry boli jedným z najobľúbenejších cukrárskych výrobkov v ZSSR.Dali sa kúpiť v každej gastronómii a pekárni.
Chuť eclairs bola zvláštna vďaka maslovej náplni, ktorá dodávala koláčom bohatú chuť.
Dnešné eclairs sa často vyrábajú z umelých krémov, ktoré sa nemôžu porovnávať s pôvodnou receptúrou.Chuť dnešných eklerov málokedy vyvoláva rovnaké sympatie ako sovietske koláče.
Sovietska éra nám zanechala mnoho potravín, na ktorých chuť sa nedá zabudnúť.
Moderné analógie sa, žiaľ, len zriedka môžu pochváliť rovnakou kvalitou a chuťou.
Spomienky na minulé gastronomické pôžitky sú nostalgické a nútia nás zamyslieť sa nad tým, ako sa od tých čias zmenili naše chuťové preferencie a výrobné normy.