Bez ohľadu na to, aké zámorské jedlá sa objavia na stole, vyprážané zemiaky sú stále obľúbené.
Ale aby príprava večere nespôsobila trápenie hostiteľke, treba použiť malý trik, ktorý vás navždy zbaví potreby čistiť po vyprážaní zemiakov spálený podnos.
Odborníčka nášho časopisu Júlia Archipovová, kuchárka, pekárka štvrtej kategórie, nám prezradila, ako variť.
Pripravte si hľuzy ako zvyčajne a nakrájajte ich na slamky.Vložte ich do cedníka, dôkladne opláchnite v tečúcej vode a osušte.
Týmto postupom sa z povrchu odstráni škrob a prebytočná vlhkosť, ktorá je hlavnou príčinou pripálenia zemiakov.
Postavte panvicu na oheň, nalejte do nej dostatočné množstvo rastlinného oleja a zohrejte ho.
Zemiaky (nemalo by ich byť príliš veľa) sa môžu ukladať až po tom, čo sa povrch panvice dobre rozohreje.Nezabudnite, že zle zohriaty plech je hlavnou príčinou neúspešného vyprážania.
Prvé 3 minúty smažte zemiaky na vysokom ohni a dôkladne premiešajte špachtľou bez prerušenia.
Je to veľmi dôležité, okamžite začnú rovnomerne hnednúť a získajú zlatistú farbu.Potom oheň stlmíme a panvicu prikryjeme pokrievkou, ale stále do nej pravidelne nazeráme a nezabúdame obsah miešať.
Soliť môžete 5 až 10 minút pred tým, ako je hotová.Ak sa to urobí ako prvé, zemiaky pustia šťavu a dodatočná vlhkosť pomôže plátkom priľnúť k povrchu.
Ak chcete, v tejto fáze môžete pridať cibuľu, ktorú ste predtým nakrájali nadrobno, dodá jej zvláštnu vôňu a chuť.
Aby ste si ľahko zapamätali postupnosť úkonov, zapamätajte si skratku: osušiť, zohriať, zaliať veľkým množstvom oleja, hneď nesoliť.Dodržiavajte tieto pravidlá a vyprážané zemiaky budú dokonalé, nebudú sa lepiť na panvicu, budú červené a chutné.