HomeJedloAko kvasiť kapustu tradičným spôsobom: odhalenie tajomstiev hostinských

Ako kvasiť kapustu tradičným spôsobom: odhalenie tajomstiev hostinských

Kyslá kapusta je tradičné jedlo domácej kuchyne, ktoré má vynikajúce chuťové a výživové vlastnosti.

Okrem toho tento produkt obsahuje množstvo užitočných minerálnych látok a dá sa pomerne dlho skladovať. Proces fermentácie je jednoduchý a môžeme ho realizovať aj v domácich podmienkach.

Odborníčka z nášho časopisu Júlia Archipovová, kuchárka a pekárka štvrtej kategórie, sa podelila o svoje skúsenosti s varicou.

Príprava

Najlepšia kapusta na kysnutie je dobre vyzretá kapusta s pevným kelom.

Aby sa minimalizoval odpad, odporúča sa vyberať veľké exempláre.

Nie je odporúčané kvasiť mrazené, nezrelé alebo chorobami napadnuté ovocie, pretože takéto kusy nevyhnutne zhoršia chuť a vzhľad hotového výrobku.

Počas prípravy sa odstránia vrchné listy karfiolu a hlúbiky.

Na konci prípravy sa kapusta nakrája nožom alebo špeciálnym nožom na kúsky hrubé 4–6 mm.

Vloženie suroviny do nádoby

Na kysnutie kapusty je najideálnejší drevený sud alebo smaltovaný hrniec.

Poradie ďalších činností pre hmotnosť hlavnej suroviny 10 kg:

1. Nakrájajte 300 g mrkvy a zmiešajte ju s kapustou.

2. Do vzniknutej hmoty pridajte 220–250 g soli.

3. Zmes vložte do suda alebo vedra a každú vrstvu dôkladne utlačte.

4. Na vrch položte umyté kapustné listy a čistú gázu.

Je veľmi dôležité presne dodržiavať množstvo soli uvedené v recepte. Ak bude soli málo, výrobok bude mať mdlú konzistenciu. Dôvod spočíva v slabom uvoľňovaní šťavy v prvej fáze kysnutia.

Užitočná rada: Ak chcete urýchliť proces uvoľňovania šťavy, položte na gázu drevenú dosku a ťažký predmet (napríklad kameň alebo dlažobnú kocku). Používanie kovových predmetov na zaťaženie nie je povolené, pretože môžu ovplyvniť chuť výrobku.

Ďalšie kroky

Kapusta začne kvasiť hneď po vložení do nádoby pod tlakom.

Optimálna teplota pre kvasenie je +15 stupňov Celzia; za takýchto podmienok je kapusta hotová za 2 – 3 týždne.

Na uskladnenie hotového výrobku je vhodná pivnica alebo chladná kôlňa. Existuje aj varianta s vyložením surovín do trojlitrových pohárov a ich následným uložením do chladničky.

Ak sa kyslá kapusta počas skladovania zbelela, stačí ju pred použitím prepláchnuť teplou vodou.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Čo hovorí lekárska záznam republikánskej kandidátky Kamaly Harrisovej

Viceprezidentka Kamala Harrisová, demokratická kandidátka na post prezidenta USA.prezidentské voľby, zverejnila v sobotu list od svojho lekára, v ktorom ju vyhlásil za zdravú...

Čo robiť, ak je pôda príliš kyprá a drobí sa na prach: týmto by mal chalupár posypať zem.

Mnohí chalupári sa sťažujú na takýto problém, ako je nadmerná hustota pôdy. Existuje však pomerne veľa záhradkárov, ktorí sa stretávajú s opačným problémom.Ide...

Ako rozoznať rozmrazené a chladené mäso: hlavné znaky – nenechajte sa oklamať.

K výberu mäsa - bez ohľadu na to, či v obchode alebo na trhu - by ste mali pristupovať so všetkou zodpovednosťou, ak...

Liga národov: Taliansko vs Belgicko – súboj dňa sa hrá na Olimpicu

V stredu 10. októbra o 21:45 hod. sa na Stadio Olimpico v Ríme uskutoční zápas Taliansko - Belgicko, ktorý sa započítava do 2. skupiny...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?