V procese práce s akoukoľvek plodinou dacha by sa malo postupovať podľa jednoduchých smerníc.
Nemali by sa odkladať príliš skoro, ale nemali by sa ani držať na lôžku dlhšie, ako je nevyhnutné.
Preto je potrebné vedieť, kedy treba konkrétnu plodinu zberať. Mnohí ľudia si na tekvice počas sezóny na dači nespomínajú, pretože táto kultúra je nenáročná na starostlivosť a jednoduchá. Aj tie by sa však mali zbierať včas.
Aké znaky vám to napovie
Vizuálne zhodnoťte tekvicu
Ak si pamätáte, akú odrodu tekvice ste zasadili, pozrite sa na farbu šupky zrelej úrody. Ak je farba taká, aká má byť, môžete začať so zberom.
Pozrite sa aj na šupku tekvice: lesk by mal ustúpiť matnosti. Ak je to tak, tekvica je pripravená na zber a uskladnenie.
Zvuk
Mnohí ľudia vedia, že to, kedy je tekvica ‚hotová‘, sa dá zistiť podľa toho, že ju počujete. Ak to chcete urobiť, prejdite k ovociu a ťuknite naň. Prítomnosť charakteristických tlmených zvukov naznačuje, že plodinu môžete vybrať.
Ďalšie znaky: – V prípade, že sa tekvica nachádza v blízkosti, je možné, že sa v nej nachádzajú aj ďalšie znaky
Šupka zrelej tekvice dobre znáša ľahký tlak a zachováva si svoj tvar, takže na ňu môžete tlačiť. U zrelej tekvice sú stonky veľmi robustné, ale listy sú takmer úplne uschnuté.
Po prečítaní tohto textu mi príde, že je príliš zdôraznené, ako sa uvedomovať zrelosť tekvice. Súčasné trendy kladú väčší dôraz na udržiavanie udržateľnej pestovateľskej praxe a minimalizáciu potravinového odpadu. Myslíte si, že by sa mal človek viac sústrediť na využitie tekvice v plnej zrelosti a minimalizovať zbytočné zahadzovanie?