Aby ste v zime, keď ceny tejto zeleniny výrazne vzrastú, za zemiaky nepreplácali, mnohé gazdinky si radšej robia zásoby zemiakov už na jeseň.
V tejto súvislosti sa odborníčka internetového vydania BelNovosti, kuchárka Julia Archipovová, podelila o svoje rady týkajúce sa skladovania tejto koreňovej zeleniny, pretože ak začnú klíčiť, nebudete si môcť vychutnať ich chuť a výživovú hodnotu, žiaľ.
Správne podmienky na skladovanie zemiakov
Vrecia naplnené zemiakmi by sa mali uchovávať na chladnom, tmavom a suchom mieste pri teplote 2 až 4 stupne Celzia.
Pivnice a sklady spĺňajú všetky tieto požiadavky. Ak to nie je možné, postačí aj obyčajná skriňa, pokiaľ nie je na priamom slnečnom svetle.
Balenie zemiakov
Zemiaky zakúpené v sieťkach by sa mali presunúť do debny alebo prepravky, aby sa predišlo ich poškodeniu a zabezpečilo sa správne vetranie. Polyetylénové vrecia sú však nevhodné, pretože vlhkosť v nich môže spôsobiť hnilobu.
Ak potrebujete chrániť zemiaky pred svetlom, môžete ich prikryť novinami.
Babičkine triky
Na zachovanie čerstvosti zemiakov ľudia používajú gaštany a žalude. Stačí ich niekoľko vložiť do nádoby so zemiakmi a látky uvoľnené týmito prírodnými materiálmi spomalia proces klíčenia.
Dobrý nápad s použitím gaštanov a žaludov na udržanie čerstvosti zemiakov! Avšak, možno by bolo ešte lepšie odstrániť tieto prírodné materiály pred konzumáciou zemiakov, aby nedošlo k nechcenému znečisteniu. Ďakujem za cenné tipy!