Existuje bežný názor, že červivé jablká sú najmenej škodlivé pre životné prostredie, pretože červy jedia iba zdravé ovocie.
Odborníci však varujú, že konzumácia červivého ovocia nie je doporučovaná.
Informoval o tom denník Argumenty i Fakty na základe vyjadrenia Alexeja Odinca, vedeckého pracovníka Ústavu lekárskych a biologických problémov Ruskej akadémie vied, kandidáta biologických vied a praktického lekára.
Prečo by ste sa mali vyhnúť červivým jablkám
Vedec uviedol, že červy preferujú ovocie a bobule s minimálnym obsahom škodlivých látok.
To však neznamená, že červivé ovocie je možné bez obáv konzumovať.
Červy, ktoré sa usídlia v jablku, nielenže zanechávajú svoje odpadové produkty, ale aj narúšajú integritu ovocia.
To môže umožniť prístup nebezpečných baktérií a plesní do ovocia, ktoré sú pre človeka rizikové.
Žiadne smrteľné prípady neboli zaznamenané, avšak je možné získať tráviace ťažkosti, nevoľnosť, únavu a iné nepríjemné príznaky,‘ upozornil Odinec.
Nemyslím si, že je správne konzumovať červivé ovocie len preto, že červy môžu preferovať ovocie s minimálnym obsahom škodlivých látok. Možno by bolo užitočné, keby autor alebo expert poskytli viac príkladov alebo vizuálnych materiálov na podporu tohto tvrdenia a upozornili na konkrétne škodlivé účinky konzumácie červivých plodov.